Nieuws/Buitenland
1939441
Buitenland

Dít krot is verkocht voor 1,2 miljoen dollar

FREMONT - Er zitten gaten in het dak, het plafond zakt in elkaar en het water sijpelt langs alle kanten het gebouw in. Toch is een huis in Fremont in de Amerikaanse staat Californië na amper één week op de markt verkocht voor maar liefst 1,2 miljoen dollar. De situatie is zo choquerend dat de mensen op straat komen om te protesteren.

Wie op zoek gaat naar een gezellig huis dat recent gerenoveerd is, kan in het gebouw in Fremont niks gaan doen. „Niet binnengaan zonder een makelaar, het pand staat al jaren leeg en is gevaarlijk”, staat er op de website te lezen. Het gebouw heeft dan wel twee slaap- en drie badkamers, de constructie is gedoemd om gesloopt te worden. Enkel het perceel van 875 m² biedt nog een interessant vooruitzicht voor kopers, die na de enorme som nog geld over zouden hebben om er appartementen te bouwen.

En toch deden kopers vanaf de allereerste minuut bod na bod. „Het stopte niet meer”, reageert vastgoedmakelaar Larry Gallegos van Better Homes and Gardens aan het Mercury News. „Non-stop belden ze of mailden ze voor het gebouw. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Zelfs nu nog, nu het al verkocht is.” Voor een prijskaartje van een ongelofelijke 1,23 miljoen dollar, ongeveer een kwart meer dan de vraagprijs.

Inflatie

En dat is een belangrijk teken aan de wand: de huizenmarkt in Bay Area wordt geplaagd door extreme inflatie. Dat wil zeggen dat de prijzen van de huizen enorm sterk stijgen, en een dollar dus minder waard is dan ervoor. Door die evolutie is de Bay Area de duurste locatie geworden in de Verenigde Staten. Dat komt omdat er talloze mensen vanuit binnen- en buitenland graag in de buurt van San Francisco willen komen, in de hoop daar succesvolle jobs en goede scholen voor hun kinderen te vinden.

Zo’n intense inflatie brengt heel wat problemen met zich mee. Enerzijds betekent dat in het algemeen dat mensen hun gespaarde centen plots minder waard zijn en dat ze dus niet in staat zijn om zelfs met een astronomisch hoog bedrag een degelijk huis te kopen bijvoorbeeld. Anderzijds is het ook voor kopers negatief, want wanneer de prijzen opnieuw stabiel worden, zullen zij hun aankoop nooit meer kunnen verkopen aan dezelfde prijs, omdat de werkelijke waarde een stuk lager ligt.

De buurtbewoners komen op straat om deze enorme inflatie aan te kaarten en de regering te vragen om in te grijpen.