Nieuws/Binnenland
1939770
Binnenland

Nieuwe immuuntherapie werkt

Triomf op huidkanker

Chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi.

Chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi.

Amsterdam - Patiënten met melanoom, een uiterst agressieve vorm van huidkanker, hebben aanzienlijk minder kans op terugkeer van de ziekte als zij na een operatie aanvullend behandeld worden met immuuntherapie.

Chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi.

Chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi.

Dat zeggen artsen van het Amsterdamse kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL), op grond van de uitkomsten van een internationale studie, waarvoor zij een groep van ruim vijftig van hun patiënten aanmeldden.

Na chirurgie kregen de veelal jongere patiënten (onder 50 jaar) het kostbare immuunmiddel ’pembrolizumab’ toegediend.

De wereldwijde studie met ruim duizend melanoompatiënten vond plaats in honderd ziekenhuizen in 23 landen. Chirurg-oncoloog Alexander van Akkooi van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek coördineerde de studie. Hij spreekt over een kwetsbare patiëntengroep. ,,Het gaat overwegend om jonge mensen die midden in het leven staan, een gezin met kinderen hebben, een baan. Net 50’ers, maar ook mensen in dertig en zelfs een patiënt van 21 jaar.”

De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Association for Cancer Research (AACR) in Chicago en gelijktijdig verschenen in het medische vaktijdschrift New England Journal of Medicine.