Nieuws/Binnenland
1940111950
Binnenland

Fors meer besmettingen dan weekgemiddelde, ook weer meer ziekenhuispatiënten

ZEIST - In het afgelopen etmaal is het aantal coronabesmettingen toegenomen met 8288. Daarmee zitten we fors boven het weekgemiddelde. Ook stijgt voor het eerst in dagen het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer. Het aantal opgenomen patiënten nam toe met 26 naar 2517, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zondag.

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 8288 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6964 ligt, blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag naar buiten bracht.

Het is ook het hoogste aantal sinds 27 maart, toen een toename van 8795 positieve tests werd gemeld. Daarna zat het aantal nieuwe geregistreerde coronagevallen steeds onder de 8000.

De gemeente Rotterdam telde, net als vrijdag en zaterdag, de meeste positieve tests: deze keer 353 in totaal. Den Haag (319 nieuwe coronagevallen) en Amsterdam (261) volgen.

Het aantal sterfgevallen steeg met 17, iets minder dan de 23 van de dag ervoor. Dit cijfer wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het soms een tijdje voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM.

Ziekenhuisopnamen

In de afgelopen drie dagen leek het wat betreft ziekenhuisopnamen beter te gaan, omdat er juist 67 bedden voor coronapatiënten waren vrijgekomen. Inmiddels zijn er dus 26 nieuwe patiënten bij gekomen. Het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan precies een week geleden toen er in totaal 2317 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.

Verpleegafdelingen behandelen nu 1729 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 25 meer dan op zaterdag. De drie dagen daarvoor was er juist sprake van een flinke afname van in totaal 78, terwijl begin deze week het aantal coronapatiënten op die afdelingen juist met bijna tweehonderd toenam.

Intensive cares behandelen nu 788 coronapatiënten, een meer dan op zaterdag toen er drie bijkwamen. Op vrijdag daalde het aantal ic-patiënten nog met veertien.