Nieuws/Buitenland
1940148730
Buitenland

Noord-Korea vuurt weer ballistische raket af

PYONGYANG - Noord-Korea heeft woensdag voor zijn oostkust een ballistische raket gelanceerd, zo melden Zuid-Korea en Japan. De raket is neergekomen in zee. De spanningen in de regio zijn al hoog opgelopen door eerdere raketlanceringen en andere toegenomen militaire activiteit in Noord- en Zuid-Korea.

Precies een week geleden lanceerde Noord-Korea minstens 23 raketten. Toen vloog voor het eerst een raket over de zeegrens met Zuid-Korea. Die grens werd ingesteld na de Koreaanse oorlog (1950-1953) die met een wapenstilstand eindigde. Met die raketten werd onder meer gereageerd op gezamenlijke legeroefeningen die Zuid-Korea hield met de Verenigde Staten.

De jongste raketlancering komt nu in de VS uitslagen bekend worden van de tussentijdse verkiezingen. De Zuid-Koreaanse inlichtingendienst had gewaarschuwd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de gelegenheid mogelijk zou aangrijpen om een langverwachte kernproef te houden.

Eerder zei het land dat het „aanhoudende, resolute en overweldigende” militaire maatregelen zal blijven treffen. Noord-Korea noemde de oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten maandag „een openlijke provocatie en een gevaarlijke oorlogsoefening.”