Nieuws/Buitenland
1940283151
Buitenland

Grote Duitse reisbeurs geannuleerd om coronavirus

BERLIJN - De enorme reisbeurs ITB in Duitsland wordt geannuleerd vanwege de uitbraak van het coronavirus. De organisatie laat weten dat het niet meer haalbaar was om te voldoen aan alle eisen.

Ook veel Nederlandse toeristische organisaties zien hierdoor hun plannen in het water vallen.

De beurs had van 4 tot en met 8 maart moeten plaatsvinden in de Duitse hoofdstad. Er werden zo’n 160.000 bezoekers en 10.000 exposanten verwacht uit 180 landen, waaronder China. Steeds meer deelnemers haakten af vanwege de uitbraak van het virus.

De Nederlandse reisbrancheorganisatie ANVR reageert teleurgesteld. „Het is doodzonde dat het is geannuleerd”, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. „De internationale reiswereld moet juist een signaal afgeven dat je best kunt reizen mits je maar de hygiënische maatregelen rond het coronavirus in acht neemt. Het is een fout signaal.”

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) zou met een afvaardiging van tientallen partners naar Berlijn afreizen. De organisatie zou er onder andere met bekende musea, de Efteling en de Keukenhof de Nederlandse attracties in de schijnwerpers zetten. NBTC schrapt ook een aansluitende presentatie voor journalisten op de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Veiligheid

Kasteeltuinen Arcen laat weten begrip te hebben voor de beslissing van ITB. „De veiligheid van bezoekers en exposanten staat voorop”, verklaart de Limburgse onderneming. Wel gaat nu veel voorbereidingswerk verloren, zoals het bedenken van prijsstrategieën. Kaaswinkelketen Henri Willig laat eveneens weten dat het vele voorbereidingswerk nu voor niets is geweest.

De Duitse autoriteiten stelden volgens de organisatie van de beurs steeds strengere eisen vanwege de virusuitbraak. Zo moesten deelnemers aantonen dat ze niet uit risicogebieden kwamen of contact hadden gehad met mensen die daar vandaan komen. Ook exposanten die symptomen van het virus vertoonden, waren niet meer welkom.