Nieuws/Binnenland
1940325306
Binnenland

KLM annuleert zaterdag 34 vluchten; weer rijen op Schiphol

SCHIPHOL - KLM is begonnen met het annuleren van vliegreizen van passagiers die van Schiphol zouden vertrekken om onhoudbare drukte te voorkomen. Zaterdag gaan 34 vluchten niet door, voor zondag en maandag zoekt KLM nog uit hoeveel reizen worden getroffen. Transavia, de budgetmaatschappij van Air France-KLM, schrapt zaterdag twee vluchten.

Reizigers die zaterdag zouden vertrekken kregen vrijdagavond laat de mededeling dat hun reis niet door zou gaan. De grootste luchtvaartmaatschappij op Schiphol geeft met het schrappen van vluchten gehoor aan de oproep van de luchthaven om dagelijks duizenden passagiers minder op te laten stappen. De vliegtuigen vertrekken wel, maar dan leeg om klanten op te halen.

Buiten

Schiphol verwacht dat rijen met passagiers zaterdag opnieuw tot buiten de vertrekhallen aanzwellen. Reizigers die buiten moeten wachten kunnen onder een overkapping staan. Volgens een woordvoerder stonden vanochtend de meeste reizigers binnen en wachtte een handvol mensen onder de tent die Schiphol eerder dit jaar plaatste wegens de lange wachtrijen buiten. „De verwachting is dat richting het piekmoment wel meer mensen buiten moeten staan. Daarbij kunnen we, als het nodig is, mensen ook van paraplu’s voorzien. Maar we proberen mensen zoveel mogelijk onder de overkapping plaats te laten nemen.”

De zegsman zegt dat het erg druk is, maar nog wel behapbaar. Om dat mogelijk te maken moesten luchtvaartmaatschappijen wel vluchten schrappen. Bij KLM gaan zaterdag 34 vluchten vanaf Schiphol niet door, Transavia schrapt er twee. De vliegtuigen vertrekken wel, maar dan leeg om klanten op te halen. Ook zondag en maandag verwacht KLM annuleringen.

Schiphol maakte vrijdag bekend dat tot eind oktober dagelijks 9250 passagiers minder van het vliegveld mogen vertrekken dan eerder aangegeven. Deze ingreep is nodig omdat er te weinig beveiligers zijn voor de veiligheidscontrole. Hetzelfde probleem dwong Schiphol eerder ook al om het aantal passagiers dat vanaf de luchthaven vertrekt te beperken. Ook daarvoor annuleerde KLM vluchten, waar de nu getroffen vluchten bovenop komen.

KLM ontstemd

KLM is „zeer ontstemd” dat Schiphol pas vrijdag bekendmaakte het aantal opstappende passagiers op zaterdag, zondag en maandag niet aan te kunnen. Hierdoor was er maar weinig tijd om voorbereidingen te treffen die de pijn bij reizigers kunnen verzachten. „Dit was een moeilijke keuze, maar zo voldoen we aan het verzoek om opstappende passagiers te beperken, worden wachtrijen bij security korter, kunnen terugkerende passagiers gewoon reizen en verlichten we de druk op de operatie.” Ook Transavia vindt het teleurstellend dat de annuleringen nodig zijn.

KLM zegt de geannuleerde reizen om te boeken, maar kan niet garanderen dat de vervangende vlucht op dezelfde dag vertrekt. Klanten die extra kosten maken door de ingreep „worden op de gebruikelijke manier gecompenseerd”, schrijft de luchtvaartmaatschappij.

Reisorganisatie TUI kan nog niet zeggen wat de extra beperkingen op Schiphol betekenen voor haar vluchten vanaf de luchthaven. Het toeristisch concern, dat een eigen luchtvaartmaatschappij heeft, wil annuleringen voorkomen door vluchten te verplaatsen naar andere vliegvelden.