Nieuws/Binnenland
19407
Binnenland

50PLUS opent de aanval op nieuwe PvdA-leider

HILVERSUM - 50PLUS heeft meteen de aanval geopend op de kersverse lijsttrekker van de PvdA, Lodewijk Asscher. Op een partijcongres zaterdag in Hilversum noemde 50PLUS-lijsttrekker Henk Krol de sociaaldemocraat ongeloofwaardig.

Krol verwijt Asscher dat die vrijdag, toen hij lijsttrekker werd, beloftes deed die hij de afgelopen vier jaar als vicepremier niet is nagekomen. ,,Asscher zei dat hij streeft naar een eerlijker verdeling. Daar had hij vier jaar lang alle kans voor. Hij bereikte precies het tegendeel. Zo’n belofte klinkt dus wel erg ongeloofwaardig uit zijn mond.”

50PLUS-voorzitter Jan Nagel plaatste vraagtekens bij de toezegging van Asscher om het eigen risico in de zorg terug te brengen naar 0 euro. ,,Wat een bedriegerij. Wat een onbetrouwbare politiek. De feiten zijn dat het eigen risico in 2011 nog maar 170 euro was en dat door toedoen van PvdA-vicepremier Asscher dit nu meer dan verdubbeld is, namelijk 385 euro.´´

Nagel verwacht een harde verkiezingscampagne. De partij heeft één zetel in de Kamer en staat in peilingen tussen elf en zestien zetels. ,,We willen de dubbele cijfers halen en dat kan volgens de opiniepeilingen. Als dat lukt zijn wij een factor van betekenis en kunnen we bij een volgende kabinetsformatie niet gepasseerd worden.''

Hoewel Nagel hamerde op eenheid binnen de partij, verliep het congres niet helemaal gladjes. Een groepje verliet de zaal uit onvrede over de samenstelling van de kieslijst.