Nieuws/Binnenland
1941550
Binnenland

Werknemers zorgeloos in ’gevaarlijk gebouw’

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Den Haag - Medewerkers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid gaan zorgeloos aan het werk in de ’gevaarlijke’ torens waar de departementen in Den Haag zijn gevestigd.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken.

„Wij gaan vrolijk aan het werk. Niemand is bezorgd. Het is al ongeveer twee maanden zo. Volgens mij zouden wij zo op de vloeren die zijn afgezet kunnen dansen”, zegt een medewerker. In de twee in 2013 geopende torens aan de Turfmarkt werden de afgelopen weken veertien ruimtes en 110 werkplekken afgesloten vanwege vloerproblemen.

In de vloer zitten betonnen breedplaten met bollen. Die werden ook gebruikt in de parkeergarage van Eindhoven die vorig jaar mei instortte. „Er is geen reden voor paniek. Bepaalde ruimtes kunnen niet worden gebruikt. In de afgelopen twee maanden is het hele gebouw geïnventariseerd. Nu moet er een oplossing worden bedacht. Maar niemand loopt hier gevaar”, vertelt een bouwkundig ingenieur die in het gebouw werkt.

Ook een zogeheten floorwalker, die 1,5 maand geleden werd ingezet, stelt dat er totaal geen onrust onder de medewerkers is. „Ik moet in de gaten houden of er niet te veel mensen per m2 staan. Ik loop de hele dag rond. De onveilige plekken zijn in de uiterste hoeken. Er is ook geen sprake van instortingsgevaar. Wij controleren voor de zekerheid.” Een andere medewerkster die sinds kort bij het ministerie Justitie en Veiligheid werkt zegt zich niet onveilig te voelen. „Er is goed door het ministerie gecommuniceerd over wat er aan de hand is. Het werk gaat gewoon door en niemand is bang dat de vloer het begeeft.”