Nieuws/Binnenland
1941780284
Binnenland

’Wat een nachtmerrie’

Verdriet na fatale val tieners (16) in Amsterdam: ’Buurman trok iedereen van straat’

In de straat liggen bloemen voor de overleden kinderen.

In de straat liggen bloemen voor de overleden kinderen.

AMSTERDAM - Het St Nicolaas Lyceum in Amsterdam-Zuid meldt maandag de dood van twee 16-jarige leerlingen. Joara en Roman kwamen vrijdagmiddag rond 17.00 uur ten val vanaf een dakterras in de Cliffordstraat in de Staatsliedenbuurt. De school meldt dat de leerlingen net hun 5 havo-examen hadden afgerond. „Ze waren allebei net geslaagd.”

In de straat liggen bloemen voor de overleden kinderen.

In de straat liggen bloemen voor de overleden kinderen.

Buren in het volksbuurtje in West beleefden vrijdagavond de schok van hun leven. Terwijl kinderen op straat aan het spelen waren, vielen de twee jonge mensen ineens uit het niets op straat. Hoewel er nog pogingen werden ondernomen door buren en hulpdiensten om ze te reanimeren, overleden de tieners op straat.

De politie wist al snel dat het niet om een misdrijf ging. Vrijdagavond werden de lichamen van Joara en Roman al vrijgegeven. Omdat de familie nog ingelicht moest worden, meldden media vrijdagavond aanvankelijk niets over het ongeval.

’Ontdaan’

In de Staatsliedenbuurt is de verslagenheid om de valpartij van het jonge tweetal zeer groot. Al sinds vrijdagavond is de GGD aanwezig om bewoners te ondersteunen met geestelijke hulp. Tientallen gesprekken zijn gevoerd. Een bloembed is ontstaan op de plek waar de jongen en het meisje op de grond terechtkwamen.

Een drama voltrok zich vrijdag in de Staatsliedenbuurt.

Een drama voltrok zich vrijdag in de Staatsliedenbuurt.

Een buurman, die al 24 jaar in het buurtje woont, overzag de situatie vanaf zijn balkon vlak na de valpartij. Compleet ontredderd: „Toen het gebeurde, heeft mijn overbuurman de kinderen van de straat getrokken, omdat hij niet wilde dat zij dit te zien zouden krijgen. Ik moet zo denken aan de ouders en aan die kinderen zelf.”

Ook bij de hulpdiensten lijkt verslagenheid van de gezichten af te lezen.

Ook bij de hulpdiensten lijkt verslagenheid van de gezichten af te lezen.

„Ik ben er ook echt ontdaan van”, vertelde een jonge buurtbewoner. „ Dit hoort niet. Misschien waren ze wel aan het stoeien hè. Laat ik eigenlijk ook maar niet speculeren.” Een Française staat die vrijdagmiddag huilend op straat . „Vreselijk, wat een nachtmerrie.”

School

Het St Nicolaas Lyceum heeft maandag tijdens het tweede lesuur stilgestaan bij het overlijden van de twee leerlingen. „We zijn als school geschokt en intens verdrietig. Ook voor veel van onze leerlingen zal dit een aangrijpend bericht zijn. Er wordt een ruimte ingericht waar leerlingen in stilte bij elkaar kunnen komen.” Het eerste uur werd geschrapt voor de hele school, zodat leraren en begeleiders zich konden voorbereiden op de ondersteuning van de leerlingen.

De politie spreekt van ’een zeer verdrietige zaak’ en laat weten dat het onderzoek naar de doodsoorzaak nog loopt. Voor een misdrijf zijn geen aanwijzingen gevonden. Verder worden alle scenario’s onderzocht. „Omdat het twee minderjarige slachtoffers betreft worden er, mede uit piëteit met de nabestaanden, verder geen inhoudelijke mededelingen gedaan. De recherche staat wel in rechtstreeks contact met de families.”