Nieuws/Binnenland
1941795
Binnenland

Nederland mag stemmen voor Europees Songbook

AMSTERDAM - Welke Nederlandse liedjes horen thuis in het Europees Liedboek? Daarover kan vanaf vandaag door iedereen gestemd worden. Er zijn 51 genomineerden in zes categorieën, variërend van Mag ik dan bij jou? tot Zie ginds komt de stoomboot.

Drie Denen en een Italiaan namen het initiatief voor het EU Songbook. Met als achterliggend idee om de bevolking van de 24 EU-landen kennis te laten maken met elkaars liedcultuur. Van elk volk zullen uiteindelijk zes liedjes in het Songbook belanden, verdeeld over de categorieën ’Liefdesliedjes’, ‘De natuur en de seizoenen’, ‘Vrijheid en vrede’, ‘Volksliedjes en traditionals’, ‘Geloof’ en ‘Kinderliedjes’.

Bedoeling is dat de eerste editie van het EU Songbook op 9 mei 2019 wordt uitgebracht, waarbij de liedteksten zowel in de originele versie als in de vertaalde Engelse variant te lezen zullen zijn. Een eventuele winst wordt gebruikt om een tweede versie te maken, in alle 24 gebruikte talen binnen de EU. Zodat dat ook iedereen die het Engels niet machtig is, mee kan zingen en de inhoud kan begrijpen.

Nederland is het elfde land dat wordt uitgenodigd te stemmen via www.eu-songbook.org. Na het selecteren van ‘The Netherlands’ verschijnen de genomineerde liedjes, categorie voor categorie. Ze zijn gekozen door studenten en docenten aan Nederlandse muziek academies. Stemmen kan tot 20 mei.

Het EU Songbook is een non-profit organisatie zonder politieke of financiële banden met Brussel. ,,Een bewuste keuze. Bemoeienis van Brussel zou voor dit project de doodsteek zijn geweest”, zegt een woordvoerder de organisatie.