Nieuws/Binnenland
1942182
Binnenland

Ophef over mysterieuze papieren dividendtaks

Rutte: ’Ik heb daar geen herinneringen aan’

Den Haag - Premier Rutte blijft volhouden dat hij de notities van ambtenaren over de afschaffing van de dividendbelasting niet heeft gezien tijdens de kabinetsformatie. „Daar heb ik geen herinneringen aan.”

De minister-president stelt ook dat zijn toenmalige collega-onderhandelaars Buma (CDA), Pechtold (D66) en Segers (CU) niets hebben gezien. Twee secondanten, Koolmees en Schouten, zeggen dat ze de documenten wel hebben gezien en besproken aan een zogenoemde ’zijtafel’.

Rutte wil de geheime stukken niet alsnog naar buiten brengen. Ook wil hij niet zeggen wie de documenten nog meer hebben gezien. „Dat zou de vertrouwelijkheid schaden”, zegt Rutte. Het is volgens hem gebruikelijk dat documenten buiten het officiële formatiedossier niet openbaar worden gemaakt. „Anders wordt het bijna onmogelijk om een kabinet te vormen.”

Opmerkelijk is dat Eric Wiebes, die destijds namens de VVD onderhandelde aan een zogeheten ’subtafel’ over fiscale zaken, weer van niets weet. Hij stelt dat er aan zijn tafel helemaal niet is gesproken over de belastingmaatregel. „De memo ken ik ook niet. Ik heb er niet over onderhandeld.”

De afschaffing van de dividendbelasting is een van felst bestreden plannen van het kabinet. De maatregel behoudt volgens het kabinet grote bedrijven voor Nederland, maar bewijs daarvoor ontbreekt. De oppositie wil daarom weten of het kabinet onder druk is gezet.

Geen herinnering

„De hoofdrolspelers, de fractievoorzitters, hebben daar geen herinnering aan”, zegt Koolmees op de vraag of de stukken aan de formatietafel zijn besproken. „Dat kan ik me goed voorstellen, omdat alle fiscale details zijn besproken door de financieel woordvoerders, waaronder ik en mevrouw Schouten. Natuurlijk hebben we het er wel regelmatig over gehad, want het gaat natuurlijk over veel geld.”

Het ministerie weigert de notities openbaar te maken, ondanks sterk aandringen van de oppositiepartijen. Zij kunnen ook verwijzen naar de stelling van D66-leider Alexander Pechtold, die eerder te kennen gaf dat de stukken naar de Kamer moeten als ze inderdaad bestaan. Financiën vindt dat de documenten geheim moeten blijven omdat ambtenaren hun werk niet goed kunnen doen als hun opvattingen later openbaar worden.

GroenLinks en andere oppositiepartijen eisen de stukken nu alsnog op. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil „snel een debat met de premier.” Hij noemt de weigering van Financiën „explosieve informatie”, omdat de partijen aan de formatietafel eerder het bestaan van documentatie ontkenden.