Nieuws/Binnenland
1942302332
Binnenland

’Eerst dossier Poelatov verkennen’

Nederlandse advocaten verdedigen MH17-verdachte

ROTTERDAM - Een Nederlands advocatenkantoor is via een tussenpersoon benaderd door de Rus Oleg Poelatov, één van de vier verdachten van het MH17-strafproces, dat 9 maart in de rechtbank Schiphol van start gaat.

Strafrechtadvocaten Boudewijn van Eijck (57) en Sabine ten Doesschate (39) van Sjöcrona Van Stigt (SVS) hebben de klus volgens een woordvoerder gekregen „vanwege hun goede internationale reputatie en naamsbekendheid”. De twee Nederlanders trekken in deze strafzaak op met een Russische collega Elena Kutina uit Moskou.

Poelatov is door het internationale opsporingsteam JIT onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie gedagvaard wegens betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17 bijna zes jaar geleden boven het oorlogsgebied van Oost-Oekraïne. Hem wordt moord op de 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlandse passagiers, ten laste gelegd.

Poelatov was destijds plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk. Hij zal volgens de zegsman van Van Eijck en Ten Doesschate overigens niet zelf tijdens het proces in Nederland verschijnen, maar zich door zijn advocaten laten vertegenwoordigen.

MH17 werd op 17 juli 2014 op grote hoogte uit de lucht geschoten door een Russische Buk-raket. Het vliegtuig, een Maleisische Boeing 777, was op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur.

De Nederlandse advocaten laten weten eerst het strafdossier zorgvuldig te gaan verkennen. „We beseffen heel goed dat het een zeer gevoelige en beladen zaak is, die voor veel emoties zorgt. Respect voor de nabestaanden staat dan ook bij ons voorop. Iedere verdachte heeft echter recht op juridische bijstand door onafhankelijke en objectieve advocaten.”