Nieuws/Binnenland
1942304851
Binnenland

Hoosbuien en onweer trekken over Nederland

Wateroverlast na een flinke stortbui in Eindhoven.

Wateroverlast na een flinke stortbui in Eindhoven.

DE BILT - Stevige onweersbuien zijn vrijdagavond vanuit België ons land binnengetrokken. Uit verschillende delen van Nederland komen meldingen binnen van flinke hoosbuien. In Eindhoven liepen straten en tunnels op verschillende plekken onder water.

Wateroverlast na een flinke stortbui in Eindhoven.

Wateroverlast na een flinke stortbui in Eindhoven.

Tijdens buien is ook kans op hagel en de felste buien gaan gepaard met windstoten tot 70 km/uur. Vrijdag gold voor de zuidelijke provincies code geel vanwege onweersbuien. Met code geel waarschuwde het KNMI om alert te zijn omdat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer. De waarschuwing gold voor de provincies Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Zuid-Holland.

De brandweer in en rond Eindhoven was vrijdagavond druk in de weer met ondergelopen kelders, tunnels en straten als gevolg van de zware stortbuien.

„Ook vannacht krijgen meer plaatsen vanuit het zuiden met pittige buien te maken. Daarbij valt veel regen in korte tijd en is kans op onweer en hagel”, zo meldt het weerbureau Weeronline.

Tekst loopt door onder video en tweets.

Ook zaterdag plensbuien

Ook zaterdag heeft bewolking, volgens Weeronline, de overhand en zullen er buien over het land trekken. „Dit kunnen felle buien zijn met flinke plensregen en onweer. De meest felle buien zullen dan waarschijnlijk in het noorden en oosten overtrekken. Op een knipoog van de zon na blijft het overwegend bewolkt. De middagtemperatuur komt tussen 16 en 20 graden uit.”

Donderdag kondigde het KNMI ook al code geel af voor het oosten van het land. Dat gebied werd in de avond getroffen door flinke hagel- en onweersbuien met plaatselijk in korte tijd veel neerslag.