Nieuws/Buitenland
1942532021
Buitenland

Israëlische buitenlandminister in Egypte voor vredesoverleg Gaza

Minister Gabi Ashkenazi.

Minister Gabi Ashkenazi.

CAÏRO - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi is zondag in Caïro aangekomen om met zijn Egyptische ambtsgenoot Sameh Shoukry een permanente wapenstilstand tussen Israël en Hamas te bespreken. Het is het eerste formele bezoek van een Israëlische buitenlandminister aan Egypte in dertien jaar tijd.

Minister Gabi Ashkenazi.

Minister Gabi Ashkenazi.

„We zullen een permanente wapenstilstand met Hamas en een mechanisme om humanitaire hulp te verstrekken, bespreken, en we zullen het hebben over de wederopbouw van de Gazastrook”, zegt Ashkenazi op Twitter. Volgens de minister is de regering daarnaast „volledig toegewijd” aan het terughalen van Israëlische gevangenen in Gaza. Israël en Hamas hebben al langer plannen om Israëlische en Palestijnse gevangenen uit te wisselen.

Egypte speelde een cruciale rol bij het onderhandelen over een wapenstilstand tussen Israël en Hamas eerder deze maand, waardoor een eind kwam aan elf dagen van aanvallen.

Raketten

Israël en Hamas bestookten elkaar met raketten en bommen nadat er in Jeruzalem rellen waren uitgebroken omdat Palestijnen in Arabisch Oost-Jeruzalem weer plaats zouden moeten maken voor Joodse kolonisten. Door de Israëlische bombardementen zijn volgens de autoriteiten 248 mensen in de Gazastrook gedood, in Israël zijn twaalf mensen gedood door raketten van Hamas.

Egyptische veiligheidsfunctionarissen hebben zondag aan persbureau AFP bevestigd dat ook Hamas-leider Ismail Haniyeh naar Caïro komt voor gesprekken. Ook zal het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst Abbas Kamel naar Israël afreizen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo