Nieuws/Binnenland
1943005391
Binnenland

Minder dan 200 coronapatiënten op de intensive care, 585 nieuwe besmettingen

ZEIST - Op de intensive cares van Nederlandse ziekenhuizen is het aantal ernstig zieke coronapatiënten afgenomen tot 197. Voor het weekend lagen nog 218 mensen op de ic met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Ook op verpleegafdelingen zet de dalende trend door, zo maken de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) duidelijk. Daar lagen maandag nog 294 coronapatiënten. Vrijdag waren het er nog 315. Met de afnames in het weekend komt het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen uit op 491.

De instroom van nieuwe patiënten die het virus hebben opgelopen, blijft ook afnemen. Op verpleegafdelingen rapporteerde het LCPS maandag slechts 12 nieuwe opnames, op de ic’s 5.

Omdat ziekenhuizen steeds minder coronapatiënten binnenkrijgen, publiceert het LCPS de cijfers alleen nog doordeweeks en niet meer in het weekend.

Nieuwe besmettingen

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn maar 585 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 1 september, toen de tweede golf langzaam begon aan te zwellen. Het is bovendien de vierde dag op rij dat het cijfer onder de duizend blijft.

Het cijfer van maandag valt wel iets lager uit door een storing bij de GGD’en, die de testuitslagen doorgeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mensen die zich hebben laten testen op het coronavirus krijgen wel op tijd hun uitslag te horen. Maar vervolgens ontstaat er volgens de GGD „een file” bij het doorgeven van de uitslagen aan het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid. Het is niet duidelijk wat het dagcijfer zou zijn geweest zonder de storing en hoelang het duurt om de achterstand weg te werken.

Door het lage aantal meldingen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daalt ook het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen zijn 6049 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat komt neer op 864 per dag en ook dat is het laagste peil in negen maanden tijd.

Rotterdam telde de meeste positieve tests (32), gevolgd door Amsterdam (31) en Den Haag (24). In Utrecht werden achttien besmettingen vastgesteld en in Zwijndrecht negen. In 146 gemeenten testte geen enkele inwoner positief en in 95 gemeenten kwam slechts één besmetting aan het licht.

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met één. Het gaat om een inwoner van de gemeente Horst aan de Maas in Limburg. Dat wil niet zeggen dat deze man of vrouw in de afgelopen 24 uur is overleden. Sterfgevallen door corona worden soms een tijdje later geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM vijftien meldingen van sterfgevallen, het laagste cijfer sinds half september.