Nieuws/Binnenland
1943131
Binnenland

Eis: jaar opname na gijzeling bij TESO

ALKMAAR - De 48-jarige Claudia dos S., die eind december twee vrouwen gijzelde in de vertrekhal van veerdienst TESO in Den Helder, wordt wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft een jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Deskundigen hebben geoordeeld dat de vrouw tijdens de gijzeling psychotisch was, ten prooi was gevallen aan waanideeën en daardoor niet als toerekeningsvatbaar kan worden beschouwd.

Dit bleek vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar, waar de vrouw uit het Noord-Hollandse Breezand terechtstond. Dos S., werkzaam bij een schoonmaakbedrijf, zou die bewuste morgen voor haar werk naar Texel vertrekken, toen ze schreeuwend en dreigend met een mes een collega gijzelde.

Toen die zichzelf korte tijd later wist te bevrijden, greep ze een lokettiste van TESO. Die hield ze een kleine twee uur vast, waarna de politie de gijzeling beëindigde. Door andere reizigers gemaakte filmpjes van het incident waren toen al massaal gedeeld via sociale media.

Tijdens haar verhoren bij de recherche gaf de geboren Braziliaanse aan dat ze tot haar daad was gekomen „omdat mijn dochter en kleindochter vermoord gaan worden.” „Ik heb het gedaan, omdat ik ze wil beschermen. Ik wilde aandacht krijgen, zodat mensen het zouden zien. Als ik vrijkom, dan ga ik iemand vermoorden. Ik wil met een rechter praten. Er moet bescherming komen voor mijn dochter en kleindochter.”

Vrijdag zei de vrouw - die door het gebruik van medicatie aan de beterende hand is - dat „er niemand is die hen wil vermoorden. Het zit gewoon in mijn hoofd.”