Nieuws/Binnenland
194346320
Binnenland

Minister ziet er niets in

Verkeersborden krijgen geen vrouwelijke variant

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Den Haag - De hype rond ’feministische’ verkeersborden gaat aan ons land voorbij. Als het aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ligt, komen er geen wijzigingen.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Het Zwitserse Genève gaat de helft van de verkeersborden bij zebrapaden vervangen door een nieuwe variant met een vrouwelijk poppetje. Het nieuws werd breed uitgemeten en met enthousiasme ontvangen in andere steden.

In Nederland kwam een PvdA-raadslid in Eindhoven op de proppen met een plannetje voor vrouwelijke poppetjes op borden. „De helft van Eindhoven bestaat uit vrouwen en die mogen ook in de openbare ruimte gezien worden”, zegt Marjolein Senden in het Eindhovens Dagblad.

Gemeenten hebben echter niet de vrijheid om verkeersborden naar eigen invulling te ontwerpen. Daar gaat Den Haag over. Verkeersminister Van Nieuwenhuizen voelt er helemaal niets voor om iets te gaan doen aan de poppetjes op borden.

„Het moet duidelijk zijn dat het om een mens gaat, dat is duidelijk op de borden zoals ze nu zijn en dat is waar het om gaat. Niet of het een man of vrouw is”, zegt de VVD-bewindsvrouw.

Kennisplatform CROW, de verkeersbordenwaakhond, heeft een richtlijn en adviseert om fratsen achterwege te laten. Van Nieuwenhuizen sluit zich daar bij aan: „Uniformiteit en herkenbaarheid zijn belangrijk voor de verkeersveiligheid. Verschillende borden zijn dus geen goed idee.”