Nieuws/Binnenland
1944106063
Binnenland

GL Amsterdam: verbied Black Friday

Amsterdam - Het Amsterdamse GL-raadslid Jenneke van Pijpen wil ’kapitalisme- en cosumentismehoogmis’ Black Friday verbieden. Dat schrijft ze op sociale media.

„Er zijn ook mensen die naar Black Friday uitkijken omdat ze dan eindelijk wèl datgene kunnen kopen wat ze nodig hebben. Ik snak ernaar dat dàt niet meer nodig is”, schrijft Van Pijpen. Ze heeft onlangs ’iemand’ gesproken die ’dringend’ een winterdekbed nodig had, maar in afwachting van Black Friday al weken met kleren aan in bed slaapt’.

Black Friday komt uit Amerika overwaaien - de dag naar Thanksgiving wanneer winkels hun producten tegen dumpprijzen aanbieden. Ondanks dat we geen Thanksgiving vieren, wint het winkelfeestje vanwege de soms torenhoge kortingen aan populariteit.

Tot ergernis van GL. Het liefst wil Van Pijpen het koopjesfestijn verbieden. „Omdat deze hoogmis van het consumentisme en kapitalisme alleen maar schade veroorzaakt.” Van Pijpen: „Het veroorzaakt precies het probleem waardoor zij geen winterdeken kunnen kopen”, schrijft ze op Twitter. „Stomme flexbanen met een laag salaris. Dus verbied Black Friday én flexwerk en slechte arbeidsvoorwaarden. Dat het dan helpt tegen Corona verspreiding is mooi meegenomen!” Het pleidooi krijgt met een ’+1’ op Twitter bijval van GL-Kamerlid Laura Bromet.

Dinsdag bleek dat niet iedereen in het centrum van Amsterdam blij was met zijn gescoorde Black Friday-deal:

JA21

„Dit bewijst maar weer dat als je het koud hebt ’s nachts omdat je geen geld hebt voor een warm dekbed je beter op JA21 kunt stemmen dan op GL”, zegt JA21-raadslid Kevin Kreuger. „Landelijk gooit JA21 de belasting op energie namelijk flink omlaag en op lokaal niveau komen wij je huis isoleren. Dit in tegenstelling tot GL dat alleen aankomt met een verbod op Black Friday. Triest dat een linkse partij met dit soort symboolpolitiek een loopje neemt met de reële problemen van mensen.”

Eerder baarde GL in Amsterdam al opzien met hun oorlogsverklaring aan de razend populaire toeristische letters ’I Amsterdam’. De groenen vonden de slogan niet meer passen omdat het zou staan voor individualisme. Amsterdam moest juist solidariteit uitstralen.