Nieuws/Binnenland
1944257256
Binnenland

Inspectie tegen ouders en medewerkers: meld misstanden op Haga Lyceum

AMSTERDAM/DEN HAAG - De Inspectie van het Onderwijs roept medewerkers en ouders van leerlingen van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum op om misstanden te melden. „We willen daarmee een beeld krijgen van wat er zich op de school afspeelt”, zegt een woordvoerder van de inspectie. Hij benadrukt dat alle meldingen vertrouwelijk worden behandeld en worden opgenomen in het lopende onderzoek naar de gang van zaken op de islamitische middelbare school in Nieuw-West.

Op het Haga Lyceum is van alles aan de hand. Zo kwam onlangs naar buiten dat de werkkamer van de inspectie op de omstreden school, waar inspecteurs gevoelige gesprekken voerden met elkaar, met leerlingen en met personeel, meermaals zou zijn afgetapt. Die kwestie ligt bij het Openbaar Ministerie, aldus de woordvoerder van de inspectie.

Ook zou er sprake zijn van een bestuurscrisis. De voorzitter van het schoolbestuur zou directeur-bestuurder Soner Atasoy hebben geschorst. Die zegt echter dat de schorsing niet rechtsgeldig is en dat de voorzitter, Mohammed Laamimach, zelf is geschorst.

’Banden met terreurgroep’

De islamitische middelbare school raakte vorig jaar maart in opspraak, nadat inlichtingendienst AIVD had gewaarschuwd dat de schoolleiding banden zou hebben met extremistische figuren.

Na een aanvullend vernietigend rapport van de inspectie droeg onderwijsminister Arie Slob het bestuur op te vertrekken. De school stapte naar de rechter om deze zogenoemde aanwijzing aan te vechten en die stelde begin dit jaar dat de minister dit niet had mogen doen. Daarop kondigde Slob een hoger beroep aan, dat nog niet heeft plaatsgevonden.

Heeft u tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952