Nieuws/Binnenland
1944523
Binnenland

Vlissingen niet in trek

Verhuisdiscussie mariniers bereikt kookpunt

De marinierskazerne in Doorn verhuist tot afgrijzen van veel mariniers naar Vlissingen.

De marinierskazerne in Doorn verhuist tot afgrijzen van veel mariniers naar Vlissingen.

VLISSINGEN - Negentig procent van de mariniers weigert naar Zeeland te verhuizen wanneer hun nieuwe kazerne in Vlissingen de deuren opent. Dit blijkt uit een enquête van de provincie Zeeland.

De marinierskazerne in Doorn verhuist tot afgrijzen van veel mariniers naar Vlissingen.

De marinierskazerne in Doorn verhuist tot afgrijzen van veel mariniers naar Vlissingen.

De uitkomsten zetten de discussie over het nieuwe onderkomen voor het Korps Mariniers verder op scherp. Niet verhuizen betekent volgens de militaire vakbonden per saldo meestal het korps verlaten. Sinds bekend werd dat het korps volgens de vakbonden leegloopt vanwege Vlissingen, nemen de twijfels in politiek Den Haag over het project toe. Staatssecretaris Visser (Defensie) bezocht deze week de huidige kazerne in Doorn om zich te laten informeren. Eerder al kreeg ze het Zeeuwse onderzoek onder ogen.

Hieruit blijkt dat bijna 86 procent van de ondervraagden zeker niet naar Vlissingen verhuist. Nog eens krap 7 procent antwoordde ’waarschijnlijk niet’. Slechts een procent van de geënquêteerden wil richting Zeeland komen. De provincie zegt in een brief die het onderzoek begeleidt het ’heel jammer’ te vinden dat de verhuisbereidheid zo laag is.

Gezinnen

Daarin noemen de mariniers de verwachting dat hun gezinnen zich niet thuis zullen voelen in Vlissingen als belangrijkste reden om niet te verhuizen. Ruim driekwart van de ondervraagden stelt in de toekomst maximaal een uur reizen van de kazerne af te willen wonen. De stemming onder de manschappen onderstreept volgens vakbond AFMP de noodzaak om definitief een streep door Vlissingen te halen. „Een omgeving waar het thuisfront zich goed voelt, is onmisbaar voor de mariniers. Wanneer zij denken dat niet in Vlissingen te vinden, moet het plan van tafel”, zegt Arjen Rozendal van de militaire bond.

Eerder deze week liet oud-minister Hillen (Defensie) aan RTV Utrecht weten dat de mariniers met hun protesten zes tot zeven jaar te laat zijn. Onder zijn bewind viel het besluit de kazerne naar Vlissingen te verhuizen. Het project is sinds de besluitvorming niet soepel verlopen. Naast de interne tegenstand, zijn er vertragingen bij de aanbesteding. Er is nog geen pen op papier gezet met een aannemer terwijl de kazerne al vorig jaar in bedrijf had moeten zijn. Dat wordt volgens de laatste planning nu 2022.

Omdat de gunning nog geen feit is, zien mariniers en vakbonden een laatste kans om de gehate verhuizing van tafel te krijgen. De vaste Kamercommissie voor Defensie praat volgende maand met een delegatie van het korps.