Nieuws/Binnenland
1944621
Binnenland

NS verhaalt miljoenen op treinvandalen

UTRECHT - Zo’n zeshonderd vandalen hebben de afgelopen vijf jaar een schadeclaim van de NS aan hun broek gekregen. In totaal hebben de spoorwegen 5,6 miljoen euro gevorderd van mensen die treinen hebben beklad met graffiti of vernielingen hebben aangericht aan treinen en op stations.

Uit een inventarisatie van NS blijkt dat vernielde ruiten op stations de grootste schadepost zijn. Daarna volgen graffiti, andere vernielingen op stations en vandalisme in treinen. Daders realiseren zich volgens NS vaak niet hoeveel problemen die laatste categorie veroorzaakt. „Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers”, zegt een woordvoerder.

Volgens de cijfers wordt zo’n 85 procent van de schadebedragen teruggehaald als bekend is wie de dader is. NS zegt altijd aangifte te doen van vandalisme en hier de laatste jaren meer tegen op te treden dan voorheen.

De spoorwegen schatten dat in ongeveer de helft van het totale aantal gevallen van vandalisme de dader wordt achterhaald.