Nieuws/Binnenland
1945247562
Binnenland

Marechaussee post bij Duitse grens

VENLO - De marechaussee heeft vrijdag in de loop van de ochtend bij overgangen aan de Nederlands-Duitse grens al vele Duitse dagjesmensen aangesproken en er bij hen op aangedrongen huiswaarts te keren. Velen geven gehoor aan dat advies, zegt een woordvoerder, een enkeling is „eigenwijs” of geeft aan „een essentiële reden” te hebben voor een bezoek aan Nederland.

Bij de grensovergangen met Duitsland is de marechaussee zichtbaar aanwezig en worden automobilisten aangesproken. Gevraagd wordt naar de reden van het oversteken van de grens. „Je ziet dat er toch nog wel Duitsers zijn die willen komen, maar als je ze aanspreekt laten de meesten zich overtuigen en draaien om. Dus over het algemeen gaat het goed”, zegt de woordvoerder van de marechaussee. In de binnensteden is dan ook geen sprake van grote drukke door Duitse kooptoeristen.

Alleen al bij Venlo ging het in de ochtend om „tientallen” auto’s. Mensen worden er ook op aangesproken als zij zich niet aan de gedragsregels houden, bijvoorbeeld als zij met meerdere personen in een auto zitten en geen familie zijn.

Geen bekeuringen

De marechaussee blijft de komende dagen teams inzetten op drukke plekken aan de grens. Bekeuringen vanwege het overschrijden van de grens worden niet uitgeschreven. Formeel gezien zijn die ook nog open.

„Zolang het goed gaat, is handhaven niet nodig. Maar in overleg kan dat beleid worden gewijzigd. Het Paasweekend handelen we dan naar bevind van zaken. Er worden overigens wel forse boetes uitgedeeld. We hielden een auto staande waarin vijf mensen zaten. Dat mag gewoon niet in verband met de anderhalve-meter-afstand-regel. Maar ook dat gaat over het algemeen goed.”

Doorrijders

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zegt dat het wel ergerlijk is dat veel mensen uiteindelijk toch doorrijden. „Natuurlijk is er ook een groep die luistert. Maar door kuddegedrag zie je dat als er een doorrijdt, anderen volgen. Toch is het heel veel rustiger dan normaal op deze dag. En behalve grenscontroles kijken we ook naar de plekken waar Duitsers naar toe gaan. Daar wordt ook gecontroleerd. Als veel mensen toch met hun boot de Maas op willen, dan gaan we die toegangen dit weekend uiteindelijk wel afsluiten.”