Nieuws/Binnenland
1945343
Binnenland

„Bij ernstige verbranding verschrompelt de tong”

Groene aanslagverdelger Action levensgevaarlijk voor katten

Amsterdam - Groene aanslagreiniger van de Action is levensgevaarlijk voor katten. Ze lopen brandwonden op na het oplikken van de vloeistof. Het gaat om het merk Green Boots.

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Radar is uitgevoerd aan de Universiteit van Utrecht. In de verdelger zit een hoge concentratie aan gif dat gevaarlijk kan zijn voor katten. Het giftige middel is de stof Didecyldimethylammonium Chloride.

Nadat de redactie van Radar meldingen binnen kreeg van gewonde katten, is het onderzoek gestart. „Het actieve bestandsdeel is een in water oplosbare stof die levende cellen beschadigt door verbranding. Slijmvliezen in de mond van katten kunnen erdoor onherstelbaar beschadigd raken”, vertelt Hoogleraar Ronette Gehring.

De ernst van de brandwonden hangt af van hoeveel de katten hebben opgelikt, zegt dierenarts Bram Kaptein. „Ik heb katten gehad die na een week weer aten, maar bij ernstige verbranding verschrompelt de tong, dan is euthanasie de enige optie.”

Gehring waarschuwt dat ook mensen moeten uitkijken met de flessen van de Action. „De giftige stof in de flessen is onverdund. Het is absoluut gevaarlijk voor mensen en beschadigt direct levend weefsel als je het binnenkrijgt.”

Action neemt maatregelen. „Mensen moeten op hun huisdier letten als ze het product gebruiken. Hun kat kunnen ze dan beter binnenhouden. Wij willen ook geen dode katten”, aldus een woorvoerder van de keten.