Nieuws/Buitenland
1945652399
Buitenland

Dertien Franse militairen dood door helikopterongeval

Franse militairen in Mali.

Franse militairen in Mali.

PARIJS - Door een ongeval met twee helikopters in Mali zijn dertien Franse militairen om het leven gekomen. De toestellen botsten op elkaar tijdens een operatie tegen opstandelingen in het Noord-Afrikaanse land. Het gaat om het dodelijkste incident voor het Franse leger sinds 1983, toen 58 paratroepers omkwamen door een aanslag in Beiroet.

Franse militairen in Mali.

Franse militairen in Mali.

Het Franse ministerie van Defensie meldt dat de helikopters grondtroepen ondersteunden in de regio Liptako, vlak bij de grens met Burkina Faso en Niger. Een aanvalshelikopter van het type Tiger raakte een Cougar-transporthelikopter. De toestellen crashten bij elkaar in de buurt. Alle inzittenden kwamen om het leven.

President Emmanuel Macron roemde de militairen. „Deze dertien helden hadden slechts één doel: ons beschermen”, schreef hij op Twitter. Oud-president François Hollande, die in 2013 een troepenmacht naar Mali stuurde om een opmars van jihadisten te stoppen, zei dat „Frankrijk vandaag in tranen is” voor de soldaten „die moedig vochten tegen het terrorisme.”

Sinds het begin van de operatie in 2013 zijn 38 Franse militairen in Mali omgekomen. Frankrijk heeft duizenden manschappen gelegerd in de regio. Die assisteren Mali en vier andere West-Afrikaanse landen in het kader van operatie Barkhane bij de strijd tegen extremisten. Ook trainen de Fransen lokale veiligheidstroepen.