Nieuws/Binnenland
1945921
Binnenland

’Liever Willem-Alexander dan Kuzu!’

Amsterdam - Het is 30 april vijf jaar geleden dat Willem-Alexander de troon besteeg. Tijd om de balans op te maken. Is het goed dat het staatshoofd niet meer bij de formatie wordt betrokken? Moet zijn rol helemaal ceremonieel worden?

De bezoeker van telegraaf.nl is best kritisch op de koning en vooral over het bijbehorende kostenplaatje. Toch willen maar weinigen dat Willem-Alexander louter een ceremoniële rol krijgt. Afschaffen en naar een republiek is helemaal geen goed idee, vinden de meesten.

„Constitutionele monarchieën zijn de beste landen om in te leven. Een erfelijk staatshoofd kan boven de partijen staan. Met elke gekozen president kan dat eigenlijk niet zo zijn, zie nu Macron”, schrijft bijvoorbeeld Richardkamp.

„Presidenten zijn in deze tijd eerder geneigd dictatoriaal op te treden dan in een Moderne Monarchie. Zie, Venezuela, Noord Korea, Cuba, Hongarije, Rusland, enz. enz, in naam van het volk gaat de democratie te gronde”, voegt Harry44 daar aan toe.

Kostenplaatje

Toch is er wel kritiek op het erven van zoveel macht. „Koningschap werf je door geboorte, mijn mening is dat niet meer van deze tijd. Wij leven in een democratie ik weet niet waarom het Koningschap in ere gehouden wordt. Ondanks dat ik het koningspaar zeer sympathiek vind is het bijpassende kostenplaatje en de privileges die zij hebben niet meer van deze tijd”, vindt Hallo.

Cervantis is ook principieel. „Een voorkeurspositie puur op grond van waaruit je geboren bent is onverenigbaar met het democratisch grondbeginsel dat iedereen gelijk is.” Jan2740 gaat nog een stapje verder. „Koningschap, monarchie; het schijnt mij toe dat we niet meer in de middeleeuwen leven. Afschaffen dus en wel onmiddellijk. Al die uitkeringstrekkers in hun paleizen gewoon aan het werk.”

Paleizen

Ook Sjoerke43 vindt het koningshuis erg duur. „We hebben geluk dat NL zo’n sympathiek en intelligent koningspaar heeft, dat bovendien ook nog eens een goede ambassadeur in het buitenland is voor de BV Nederland. Maar het mag allemaal wel 6 tandjes minder luxe. Te veel paleizen, een koninklijk vliegtuig en trein, gouden koetsen en te veel achterhaald ceremonieel. En dan ook nog eens al die meeprofiterende familieleden. Op die dingen kunnen miljoenen bespaard worden.”

Daar is niet elke lezer het mee eens. Een president is ook duur, vindt men, en bovendien levert het koningshuis Nederland ook veel op. „Het Koningshuis is een factor van stabiliteit, aanzien en geeft het geheel meer kleur en eensgezindheidsgevoel. Om alles ook in geld uit te drukken, maakt het leven er ook niet mooier op. Maar ook al doen we dat, het lijkt erop dat het Koningshuis de uitgaven van het land ervoor meer dan waard is en terugverdient”, schrijft scandor.elias.

Simon.scholte onderschrijft dat. „De koning doet achter de schermen veel goeds voor Nederlandse samenleving zowel economisch als politiek. Kosten koningshuis vallen in het niets tegen de voordelen die dit brengt voor de Nederlands. Houden zo dus.”

Formatie

Dat de koning zijn rol bij de formatie kwijt is, daarover zijn de lezers niet onverdeeld gelukkig. Zij zien in hem wel een neutraal middelpunt, die ervoor kan zorgen dat recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag, zoals Gerritploeg betoogt.

„Ik vind dat de Koning politieke invloed moet hebben. De koning is STAATSHOOFD en kan juist de bindende factor zijn in chaos die de laatste jaren heerst. Mijn mening... zet de Koning bovenaan de politiek. Democratie en Koningshuis gaan makkelijk samen”, schrijft ook Haroldroso972.

„Een Koning hoort Koning te zijn dus ook invloed in de politiek. Niet geruisloos via de premier, maar dat ook zichtbaar onder andere bij verkiezingen. Dat kan heel goed in een democratie”, vindt Ballade.

Sommigen vinden zelfs dat de koning nog wel wat meer invloed zou mogen hebben. Door af en toe een wet niet te ondertekenen, bijvoorbeeld. „Onze koning doet veel meer dan we zien. Maar het kan beter. Een wet wordt pas van kracht nadat de koning deze heeft ondertekend. Na de eerste en tweede kamer is hij de last line of defense tegen onzalige wetgeving. Het zou hem sieren als hij af en toe zou weigeren om een wet te ondertekenen”, schrijft eikelboomhenk.

Gekozen president

Als Nederland geleid zou worden door een gekozen president, vrezen veel lezers slechter af te zijn. „Ik moet er niet aan denken dat iemand als Pechtold, Rutte, Buma, Wilders of Kuzu president van Nederland zou worden,” vreest MarianneRietjes.

„Niet meer van deze tijd kom ik regelmatig tegen. Ik vind dit zo’n wazige term. Verzin eens wat anders. Zeg dan gewoon dat je jaloers bent en dat je niet snapt wat ons Koningshuis voor ons land betekent. Het Koningshuis afschaffen betekent dat theoretisch iedereen dan staatshoofd zou kunnen worden. ook dus die figuren van DENK. Ik moet er niet aan DENKEN”, huivert Haayo342.