Nieuws/Binnenland
1946299
Binnenland

Langverwacht onderzoek steekpenningen naar buiten

CDA: grijp in bij Europese corruptie

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Den Haag - CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil dat het Nederlandse kabinet de strijd tegen Europese corruptie oppakt. De Raad van Europa wordt namelijk geplaagd door een gigantisch omkoopschandaal en landen moeten volgens de christendemocraat ingrijpen om de rechtsstaat te beschermen. Zondagavond komt een langverwacht onderzoek naar steekpenningen naar buiten en dat mag volgens Omtzigt niet zonder gevolgen blijven.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Omtzigt is nu al maanden bezig om het omkoopschandaal in de Raad van Europa te helpen onthullen. En daar maakt hij geen vrienden mee, er zijn bijvoorbeeld ook mensen bij het schandaal betrokken die bij de CDA’er in de Europese fractie zitten. Christendemocraten uit andere landen.

Miljoenen voor adviezen

De Raad van Europa is bedoeld om mensenrechten te bevorderen en er zijn 47 landen lid van de organisatie, meer dus dan van de EU. Onder de leden zit Azerbeidzjan en dat land zou steun proberen te kopen om bijvoorbeeld weg te komen met schendingen van mensenrechten. De Italiaan Volontè, voormalig fractievoorzitter van de Europese christendemocraten, gaf eerder al toe dat hij 2,3 miljoen euro heeft ontvangen voor ‘politieke adviezen’ en zijn eigen denktank. En ook andere politici, die Azerbeidzjan in de Raad geen strobreed in de weg lagen, zijn verdacht en sommige stapten al op.

Omtzigt heeft de afgelopen maanden op verschillende manieren aangedrongen dat er onderzoeken moeten komen en er voor gepleit dat omstreden politici het veld moeten ruimen. Hij kreeg daar uiteindelijk meer dan honderd medestanders voor onder de parlementsleden.

Zondagavond verschijnt er dan eindelijk een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie.

Rechtsstaat

Omtzigt wil dat de verantwoordelijke politici deze keer niet weg komen met hun gedrag na het verschijnen van onthullingen en vraagt het kabinet nu vast om hier internationaal op aan te dringen. Dat is onder meer belangrijk voor het aanzien van onze rechtsstaat, meent hij: “De Raad van Europa is geen vrijblijvende praatclub. Die kiest bijvoorbeeld ook de hoogste rechters in Europa, om maar aan te geven hoe belangrijk het is dat de Raad niet corrupt mag zijn”, zegt Omtzigt. “De Nederlandse regering moet zich hiermee gaan bemoeien.”

“En als het nou om een paar tientjes ging, had ik hier niet zo veel tijd in gestoken. Maar de proporties van de corruptie zijn gigantisch.” Omtzigt noemt, naast de hoge bedragen, dat de verdachten allemaal op sleutelposities zitten of zaten. Zoals de voorzitter van de assemblee, het parlement van de Raad, en de voorzitter de juridische commissie. Het valt de CDA’er op dat er zelfs omstreden mensen lid werden van de Raad van Europa omdat ze dan juridische immuniteit genieten. En dat allemaal bij een instantie die eigenlijk democratie en mensenrechten moet bevorderen.

De christendemocraat maakt zich lang niet overal geliefd met zijn strijd tegen corrupte politici en een land dat steekpenningen uitdeelt. Zo werd hij bijvoorbeeld neergezet als vijand van Armenië in een intimiderend rapport. “Maar het wordt me wel in dank afgenomen door de mensen die me lief zijn.”