Nieuws/Binnenland
1947188680
Binnenland

Minder seks, meer ’soloseks’

’We kiezen ander date- en seksgedrag door corona’

UTRECHT - Veel vrijgezellen hebben tijdens de coronacrisis minder seks met een ander dan daarvoor. Dat stellen het Kenniscentrum seksualiteit Rutgers en Soa Aids Nederland op basis van onderzoek.

„We zien in het algemeen dat veel mensen nu een ander date- en seksgedrag vertonen”, aldus Rutgers en Soa Aids Nederland.

Nederlanders hebben überhaupt minder seks, en als we ’het’ toch doen, dan vaker met een bekend iemand dan met een onbekende.

Helft jongeren is gestopt met seks

Om besmetting en verspreiding van corona zo klein mogelijk te houden, is het advies om alleen seks te hebben met een vaste partner. Veel vrijgezellen houden zich hieraan door geen seks te hebben met anderen. Ongeveer de helft van de jongeren van 16 tot 20 jaar die voor corona nog wel seks hadden met een ander, heeft dat sinds de uitbraak niet meer gehad.

Onder volwassen singles die voor corona seks hadden, heeft een derde van de mannen en de helft van de vrouwen geen seks meer tijdens de coronacrisis.

Eén op de vijf vrijgezellen (58 procent) heeft tijdens de coronacrisis wél seks gehad, maar meestal met een partner met wie ze al vaker seks hadden – en niet met een onenightstand.

’Soloseks’ en een wandeling

Jongeren kiezen meer voor soloseks, een term voor masturbatie. Jongeren tussen de 16 en 20 jaar, waarbij dus een afname van 50% in seks te zien was, zeggen gemiddeld 30% meer te masturberen. Ook kijken jongeren meer porno.

Jongeren daten minder dan voorheen. Wel stijgt het gebruik van datingsapps, bij zowel jongeren als volwassenen. Flirten gebruikt tegenwoordig online. Maar bij een eerste date kiezen de meesten nog wel voor een afspraakje ’in het echt’, hoewel de horeca minder in trek is, en nu vaker wordt gekozen voor een wandeling.

Vijfduizend jongeren

Het onderzoek is gedaan in mei onder 5218 jongeren van 16 tot 20 jaar en onder een panel van 1506 mensen van 18 tot 50 jaar.