Nieuws/Binnenland
1947218
Binnenland

Pleinen en cafés gaan uit hun dak

Bekerfeest in Rotterdam

ROTTERDAM - UPDATE 20.09 uur -Natuurlijk voelt het een beetje als een troostprijs na het landskampioenschap van 2017. Maar heel Rotterdam gaf zich toch hartstochtelijk over aan het feest op de pleinen en in de cafés na de 0-3 bekerzege van een dominant Feyenoord op een heel matig AZ.

Burgemeester Aboutaleb wilde per se dat het een gezellig voetbalfeest zou worden, zonder het typische hooligangeklooi. Hij wees drie pleinen in de binnenstad aan, waar Het Legioen mocht samenkomen: het Stadhuisplein, Museumpark en de Binnenrotte.

De burgervader wierp zelfs nog een barrière op: alleen via een gekocht kaartje kwamen liefhebbers binnen. „Hier op de Binnenrotte waren we binnen anderhalve dag uitverkocht”, vertelt eigenaar Herman Hell van Café Van Zanten over het onuitputtelijke enthousiasme van de fans. „Ik heb echt heel, heel veel mensen teleur moeten stellen.”

Met het grootste terras van de stad draaide Hell zijn hand niet om voor de organisatie van een voetbalmiddag. Hell: „Vorig jaar met het landskampioenschap mochten we 8500 supporters verwelkomen. Mensen kwamen over uit Canada, Singapore en Australië over. Het was natuurlijk ook 18 jaar niet gebeurd. Dat was zo bijzonder. Toen ging het dak er echt af. Maar we maken er nu met 2000 fans ook gewoon een heel leuk feestje van.”

De zon werkte de hele dag mee. Met een temperatuur van 23 graden smaakte het Amstelbier en de witte wijn vanaf een uur of drie prima. Ver voor de bekerfinale waren de meeste fans al binnen de zwarte afzetting. Drie twintigers, speciaal uit Utrecht naar Rotterdam gereisd: „Het liefst hadden we in De Kuip gezeten, maar dit is een hele goede vervanging. Als Feyenoord speelt zijn we het liefst hier.”

Ze hoopten er met z’n allen op, maar tot grote vreugde van de Feyenoord-supporters kwam het droomscenario ook nog eens uit. In de eigen Kuip speelde de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in het uitshirt en stond al voor de rust met 0-1 voor. Het zorgde voor een uitbundige sfeer.

Met een tweede helft, waarin nota bene publiekslieveling Robin van Persie ook nog eens scoorde, was de avond meer dan geslaagd. Een beveiliger: „We mogen het vieren tot elf uur vanavond. Geloof me, iedereen blijft nu lekker hangen. Het mag dan de tweede beker in drie seizoenen zijn. Als Feyenoord reden geeft, maken we er een mooi feest van!”

Ziet u niet de volledige twitterfeed? Klik hier.