Nieuws/Binnenland
1947302671
Binnenland

Geen compensatie vuurwerkhandelaren

Minister overweegt preventief fouilleren met oud en nieuw

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

DEN HAAG - Het kabinet gaat onderzoeken of de politie met oud en nieuw vaker preventief kan gaan fouilleren. Burgemeesters kunnen daar al toestemming voor geven als ze vrezen dat mensen in een bepaald gebied wapens op zak hebben, maar dat gaat mogelijk ook voor vuurwerk gelden.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Justitieminister Ferd Grapperhaus komt in actie op aandringen van de Tweede Kamer. Het kabinet verbiedt met ingang van komende jaarwisseling knalvuurwerk en vuurpijlen, onder meer in de hoop dat politie en hulpverleners daar niet meer mee worden bestookt. Maar veel partijen vragen zich af of het de politie lukt om dat verbod te handhaven. CDA, VVD, SGP en 50PLUS willen preventief fouilleren vaker toestaan om straks illegaal vuurwerk te kunnen onderscheppen.

Grapperhaus ziet wel heil in preventief fouilleren in de jacht op clandestien vuurwerk. Maar hij wil van het Openbaar Ministerie, de politie en de burgemeesters weten of die daar wel op zitten te wachten.

Geen compensatie vuurwerkhandelaren

Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) houdt ondertussen voet bij stuk. Ondanks aandringen van de VVD is ze niet van plan om vuurwerkhandelaren financieel tegemoet te komen. Dit zei ze woensdag in een debat over het vuurwerkverbod in de Tweede Kamer.

VVD-Kamerleden Dilan Yeşilgöz en Erik Ziengs willen dat het kabinet in gesprek gaat met handelaren. Zo zouden zij samen tot een compromis en daarmee compensatie kunnen komen. Van Veldhoven vindt dit geen logische manier van handelen. Ze stelt dat het verbod niet als een verrassing is gekomen en dat handelaren zich er daarom op konden voorbereiden. Premier Mark Rutte zei eerder al dat ondernemers nu eenmaal risico’s nemen.

Ook vindt Van Veldhoven het niet nodig dat de overheid een rol speelt bij het vernietigen van het vuurwerk, zoals CDA-Kamerlid Chris van Dam voorstelde. „Wij zijn in principe altijd bereid om te praten en kennis te delen, maar ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor hun voorraden.” Het vuurwerk hoeft overigens niet naar Polen om te worden vernietigd, zoals Van Dam in het tv-programma Goedemorgen Nederland suggereerde. Dit kan gewoon in Amsterdam en hoeft ook niet veel te kosten.

Verontwaardiging vuurwerksector

De vuurwerksector zei eerder al verbaasd te zijn over de opmerkingen van Van Veldhoven. De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) heeft begrip voor het verbod maar wil dat daar een „fatsoenlijke” financiële regeling tegenover staat. De brancheorganisatie overweegt een gang naar de rechter om die desnoods af te dwingen.

De VVD gaat de komende jaren sowieso geen aanscherping van het vuurwerkverbod steunen. De nieuwe maatregelen hebben tijd nodig, zegt Yeşilgöz. Minister Van Veldhoven zegt dat ze de aankomende jaarwisseling wil afwachten. Als dan blijkt dat de huidige maatregelen niet voldoende zijn, „schromen we niet verdergaande maatregelen te nemen.” Dat is wellicht aan een volgend kabinet.