Nieuws/Binnenland
1947419
Binnenland

Op 22 april was het nooit eerder zo warm

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

AMSTERDAM - Het is deze zondag de warmste 22 april geworden die ooit gemeten is sinds de metingen in 1901 begonnen. In De Bilt werd het om 16.50 uur 26,5 graden. Daarmee sneuvelde het record van 26,3 graden uit 2011, stelt Weeronline.

Archieffoto ter illustratie.

Archieffoto ter illustratie.

In het hele binnenland was het zondag zomers warm met maxima van 25 tot 28 graden. De hoogste temperatuur tot dusver werd genoteerd in Lelystad met 27,9 graden. In de kustprovincies is het met 21 tot 25 graden minder warm.

Het is al het vijfde datum-warmterecord in De Bilt van dit jaar en het vierde warmterecord van april. Op donderdag 19 april werd in De Bilt 27,4 gemeten, waarmee het datumrecord uit 1988 sneuvelde.

Code geel

De vier warmterecords van deze aprilmaand zijn tekenend voor het bijzonder zachte verloop van de maand. Alleen aan het begin van de maand was het op een paar dagen, waaronder Pasen, kouder dan normaal.

Boven het zuiden ontstonden zondagmiddag grote stapelwolken die in de loop van de avond over het midden en het oosten van het land trekken. Er is dan kans op een lokale onweersbui met mogelijk hagel en zware windstoten van ruim 75 km per uur, aldus Weeronline. Het KNMI heeft voor vrijwel het hele land code geel afgegeven. De zwaarste buien worden in het oosten van het land verwacht. Het zijn lokale buien, waardoor veel plaatsen het droog zullen houden. In de loop van de avond trekken de buien naar Duitsland weg.