Nieuws/Buitenland
1947504151
Buitenland

Tweet wordt parlementslid fataal

Labour stuurt schaduwminister Long-Bailey weg om ’antisemitisme’

Rebecca Long-Bailey in een tv-show.

Rebecca Long-Bailey in een tv-show.

LONDEN - Keir Starmer, de leider van de Britse Labourpartij, heeft een prominent parlementslid ontslagen vanwege antisemitisme. Rebecca Long-Bailey, schaduwminister en woordvoerder voor onderwijs, moet weg omdat ze haar waardering uitsprak voor een artikel waarin volgens Starmer een ’anti-Joodse complottheorie’ werd gepropageerd.

Rebecca Long-Bailey in een tv-show.

Rebecca Long-Bailey in een tv-show.

In het artikel werd geopperd dat Amerikaanse agenten de nekklem met de knie, waardoor de zwarte Amerikaan George Floyd overleed, hebben geleerd van leden van de Israëlische geheime dienst.

Donderdagmorgen twitterde Long-Bailey een link en prees ze een gesprek met de acteur Maxine Peake. In het interview zei Peake: „De tactiek van de Amerikaanse politie, knielend op George Floyds nek, werd geleerd van seminars met Israëlische geheime diensten.”

Hoewel Amerikaanse agenten inderdaad training krijgen in Israel door militairen en inlichtingendiensten, is het ’nekknielen’ geen tactiek die daar wordt geleerd. De zin was een kleine voetnoot in het artikel maar gezien de beschuldigingen over diepgeworteld antisemitisme in Labour, en vooral aan de flank van oud-partijleider Jeremy Corbyn, ging het de huidige partijleiding te ver.

„Vanmiddag heeft Keir Starmer aan Rebecca Long-Bailey gevraagd om af te treden in het schaduwkabinet. Het artikel dat Rebecca eerder vandaag deelde, bevatte een antisemitische samenzweringstheorie. Als leider van Labour, is Keir duidelijk geweest dat het herstellen van vertrouwen met de Joodse gemeenschap de hoogste prioriteit heeft. Antisemitisme neemt veel verschillende vormen aan en het is belangrijk dat we er allemaal waakzaam voor zijn”, aldus een verklaring van de Britse partij.

Long-Bailey: het ging over iets anders

Labour is de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak geraakt vanwege de houding tegenover Joden. Zo zouden stafmedewerkers via sociale media antisemitische teksten hebben verspreid. Oud-partijleider Corbyn heeft de beschuldigingen van antisemitisme steeds van de hand gewezen.

Veel partijprominenten, onder wie Long-Bailey, hadden sindsdien gezworen het antisemitisme binnen de partij uit te willen bannen.

Long-Bailey had na de retweet op Twitter verduidelijkt dat ze de strekking van het artikel onderschrijft, en niet iedere zin ervan, maar het kwaad was al geschied. Volgens aanhangers en fans van Long-Bailey is het een politieke afrekening. „Weer een Corbynista weg.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo