Nieuws/Buitenland
1947790078
Buitenland

Zevende lichaam gevonden na breken gletsjer in Italiaanse Alpen

BOLZANO - Reddingswerkers hebben maandag een lichaam gevonden na een gletsjerbreuk in de Italiaanse Alpen, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Daarmee stijgt het dodental naar zeven. Er wordt nog gezocht naar vijftien mensen die als vermist zijn opgegeven.

Door de breuk op de berg Marmolada ontstond zondag een lawine van sneeuw, ijs en stenen. Onder de doden zijn drie Italianen en een Tsjech. De overige slachtoffers zijn volgens ANSA nog niet geïdentificeerd. Van de acht gewonden zouden er twee slecht aan toe zijn.

Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies voorafgaand aan de gletsjerbreuk in het getroffen gebied waren. Mogelijk loopt het aantal vermisten nog op. De kans dat slachtoffers van de lawine nog levend worden teruggevonden, is volgens de reddingsdienst „zeer klein tot nihil.”

Het Italiaanse persbureau bericht dat de zoektocht naar de vermisten in de nacht van zondag op maandag is doorgegaan, met onder meer drones. Bij de zoekactie wordt ook gebruik gemaakt van helikopters en honden. Premier Mario Draghi moest maandag vanwege slechte weersomstandigheden zijn reis per helikopter naar het getroffen gebied staken en met de auto verder reizen.

De Marmolada is met 3300 meter de hoogste berg in de Dolomieten. Door een vroege hittegolf in Italië was het zaterdag op de berg 10 graden. Experts denken dat er mogelijk een verband is tussen de warmte en de lawine van afgelopen weekend. De gletsjer is volgens hen verzwakt door de opwarming van de aarde.