Nieuws/Buitenland
1947861
Buitenland

Marathons lopen niet alleen sleutel tot succes

Dít zijn de beste sporten voor je lichaam

CAMBRIDGE - Voor degenen die marathons lopen: het is niet de enige sleutel tot een slank en gezond lichaam. Dat zegt i-Min Lee, professor geneeskunde aan de Universiteit van Harvard, die in een rapport vijf andere sporten aanbeveelt die voor iedereen, ook voor ouderen, haalbaar zijn.

Volgens Lee kan lopen, zeker over lange afstanden, zwaar zijn voor je gewrichten. In het rapport ’Starting to Exercise’ van de Harvard Medical School, bevelen zij en haar collega’s vijf andere sporten aan, rekening houdend met verschillende factoren, waaronder de belasting voor je lichaam, gewichtsverlies, krachttraining, bescherming van het hart en het wapenen tegen de effecten van de ouderdom.

„Zwemmen zou je de perfecte work-out kunnen noemen’, schrijven de wetenschappers. Je traint er elke spier in je lichaam mee en het is goed voor hart en hersenen. Omdat je drijft en je niet je eigen gewicht moet dragen, is de belasting voor je lichaam en gewrichten klein. Regelmatig dertig tot 45 minuten zwemmen zit in de categorie ’aerobe sporten’, die volgens recent onderzoek zouden helpen tegen depressie en stress zouden verminderen.

Tai Chi

Tai Chi is een vorm van krijgskunst met een zachte, vloeiende manier van bewegen. De oefeningen worden traag en gefocust uitgevoerd, met speciale aandacht voor de ademhaling. Volgens het rapport is tai Chi vooral geschikt „voor oudere mensen, omdat evenwicht bepalend is voor de conditie en we het verliezen als we ouder worden.”

Hierbij gebruik je gewichten om weerstand te creëren tegen de zwaartekracht: dat gewicht kan je eigen lichaam zijn, maar ook halters of elastieken. Volgens de onderzoekers kan je best of een korte reeks oefeningen met zware gewichten of een langere reeks oefeningen met lichtere gewichten doen.

Wandelen

Verschillende studies wijzen er op dat dertig minuten wandelen voordelen heeft voor lichaam en geest. Bij volwassenen tussen 60 en 88 jaar had vier keer per week een half uurtje wandelen een effect op gebieden in de hersenen die gelinkt zijn aan geheugenverlies. Wie niet de gewoonte heeft om te wandelen, bouwt volgens de Harvard-wetenschappers best op met een routine van 10 tot 15 minuten, om op te bouwen tot tochtjes van een half uur of een uur.

Dit zijn oefeningen voor je bekkenbodemspieren, die verzwakken naarmate we ouder worden. Deze spieren omvatten onder meer baarmoeder, blaas, dunne darm en rectum. Volgens de wetenschappers hebben zowel mannen als vrouwen baat bij het versterken van de spieren.