Nieuws/Buitenland
1948177
Buitenland

'Ontoelaatbaar gedrag' bij Raad van Europa

STRAATSBURG - Zeker zeven zittende en voormalige parlementsleden van de Raad van Europa hebben zich op „ontoelaatbare wijze” ingelaten met lobby- en andere activiteiten van de regering van Azerbeidzjan. Bovendien zijn er ’sterke vermoedens’ dat leden van de Raad corrupt waren. Dat blijkt uit een extern onderzoek naar corruptie in de parlementaire assemblee van de organisatie die toeziet op democratie en mensenrechten.

Zo ontvingen parlementariërs steekpenningen of cadeaus om minder kritisch te rapporteren over de mensenrechten in Azerbeidzjan of overtraden ze andere ethische regels. De voorzitter van de assemblee, Michele Nicoletti, roept politici die in het rapport worden genoemd op hun werk te staken tot intern kan worden bepaald welke gedragscodes zijn overtreden.

CDA-Kamerlid en parlementslid van de Raad van Europa Pieter Omtzigt vindt dat er „serieuze gevolgen” aan het rapport moeten worden gegeven. „De Nederlandse regering moet zich hiermee gaan bemoeien”, vindt hij. „De assemblee kiest bijvoorbeeld de rechters van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

Omtzigt was een van de initiatiefnemers voor een onafhankelijk onderzoek naar geruchten en beschuldigingen die al jaren bestaan over corruptie en ander fout gedrag. Prominente koppen zijn na een aantal schandalen de afgelopen maanden al gerold. In oktober vertrok de voorzitter van de assemblee omdat hij niet tegen deze zogenoemde ’kaviaardiplomatie’ optrad.

Eerder stapte de christendemocratische fractievoorzitter Luca Volontè al op. Hij wordt inmiddels ook in Italië verdacht van corruptie en ontving 2,3 miljoen voor onder meer ’politieke adviezen’ vanuit Azerbeidzjan.

In het rapport worden meerdere mensen genoemd die ook van corruptie worden verdacht. De onderzoekscommissie ziet het niet als haar taak om te bepalen of daar ook echt sprake van is, maar somt wel veel aanwijzingen op. Volgens Omtzigt moeten de omstreden personen nu vervolgd worden.

De CDA’er wil ook dat zijn eigen fractievoorzitter in de Raad, Preda, zich terugtrekt. Die werd er onder meer van beschuldigd dat hij met prostituees zou zijn omgekocht, een praktijk die Azerbeidzjan die vaker zou hebben gebruikt. De onderzoekscommissie vond in elk geval getuigen die opmerkelijk gedrag van Preda hadden opgemerkt. De controle van Azerbeidzjan leek hem weinig te interesseren, maar hij ging bijvoorbeeld graag met zijn gezin naar het land als daar een F1-wedstrijd werd gereden.

Eerder werden er rapporten gemaakt waarin werd gesteld dat Azerbeidzjan een aparte kamer in de ambassade had voor alle spullen waarmee Europese politici omgekocht moesten worden. Verder zouden er prostituees en juwelen aangeboden zijn. De commissie sprak ook daadwerkelijk met getuigen die verklaarden dat prostituees aanklopten op de hoteldeur van leden van de Raad van Europa die Azerbeidzjan bezochten.

De Raad van Europa is een organisatie waarvan 47 Europese landen lid zijn en zetelt in Straatsburg maar is geen EU-instelling. De assemblee bestaat uit 318 vertegenwoordigers uit de nationale parlementen van de lidstaten. Het is de bedoeling dat de organisatie democratie en mensenrechten bevordert.