Nieuws/Buitenland
1948848
Buitenland

Twintig jaar cel voor Abdeslam en handlanger

Archieffoto.

Archieffoto.

BRUSSEL - Terreurverdachten Salah Abdeslam en Sofien Ayari zijn schuldig bevonden aan terreur. Ze hebben de geëiste straf van twintig jaar cel gekregen.

Archieffoto.

Archieffoto.

De twee zijn veroordeeld voor hun aandeel in een schietpartij op agenten in Vorst, waar de politie hun schuilplaats op 15 maart 2016 binnenviel. Abdeslam, die net als zijn kompaan niet bij de uitspraak aanwezig was, staat pas later terecht voor zijn aandeel in de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs.

De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Het duo was niet aanwezig bij de uitspraak. Ze moeten ook 315.000 euro schadevergoeding betalen aan een agent die zwaargewond raakte en 142.000 euro aan de Belgische staat. Voor vijf andere agenten bepaalde de rechtbank de schadevergoeding op 10.000 tot 15.000 euro.

’Doel om bevolking te intimideren’

De rechters gingen maandagochtend dieper in op de vraag of er sprake was van een terroristische context. Die vraag werd met een luid en duidelijk ’ja’ beantwoord. Er was een gemeenschappelijke wil om deel uit te maken van een terroristische groepering, in Syrië of België. Het doel was om de bevolking te intimideren”, aldus het vonnis.

De schietpartij in een woonwijk met daarin een school en een crèche wordt de terroristen zwaar aangerekend. Deze had „zeker het doel om de bevolking te intimideren”, luidt het.

Zware wapens

Bij de schietpartij op agenten werden zware wapens gebruikt. Volgens de rechtbank was het overduidelijk de bedoeling om agenten te doden. Een scherpschutter schoot een derde persoon, de Algerijn Mohamed Belkaid, dood. Volgens de verdediging van Abdeslam en Ayari was hij de enige die had geschoten. Abdeslams advocaat Sven Mary voerde ook nog aan dat er een procedurefout was gemaakt, maar dat werd volledig van tafel geveegd door de rechtbank.

Het is het eerste Belgische vonnis waarbij twee personen terechtstaan die ook betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Het federaal parket vervolgde beiden voor moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit, en eiste celstraffen van 20 jaar.

Parijs

Abdeslam gold als de enige overlevende terrorist na de terreur in Parijs. Hij had zich op moeten blazen bij voetbalstadion Stade de France, maar liet dat na. Waarschijnlijk omdat zijn bomgordel niet werkte. Ondanks politiecontroles wist hij richting Brussel te vluchten waar hij maandenlang onder de radar verbleef.

Tot 15 maart 2016 toen de politie een huiszoeking wilde doen in de Driesstraat in Vorst. Zes agenten, die niemand verwachtten aan te treffen, werden onmiddellijk onder vuur genomen.

Belegering

Daarop volgde een urenlange belegering. Belkaid werd doodgeschoten, maar de twee andere aanwezigen waren ontsnapt. Op basis van vingerafdrukken bleek al snel dat een van hen Abdeslam was. De terrorist werd drie dagen later alsnog opgepakt in Molenbeek, evenals Ayari.

Volgens de rechtbank heeft niet alleen Belkaïd op de politie geschoten, maar ook ten minste een van de twee anderen. De drie hadden banden met terreurbeweging Islamitische Staat en hadden vooraf afgesproken zich met vuurwapens tegen een politie-inval te verzetten, aldus de rechtbank. Die oordeelt dat de in totaal 34 kogels die werden afgevuurd waren bedoeld om te doden.

Aanslagen Zaventem en Brusselse metro

Hun arrestatie leidde op 22 maart tot de aanslagen op luchthaven Zaventem en in de Brusselse metro. De resterende leden van de Brusselse terreurcel besloten versneld toe te slaan omdat het hen te heet onder de voeten werd. Daarbij vielen 32 onschuldige doden.

De in België geboren Fransman Abdeslam (28) geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen. Abdeslam zit in een Franse cel in afwachting van het proces over ’Parijs’.