Nieuws/Binnenland
1949364923
Binnenland

KLM toch door met ’no-show regel’

AMSTELVEEN - KLM gaat toch door met de ’no-show regel’, waardoor passagiers automatisch op een retour- of overstapvlucht worden geschrapt als ze het eerste deel van het ticket niet gebruiken. Volgens een KLM-woordvoerster heeft de Belgische rechter alleen bepaald dat de uitleg en communicatie naar reizigers beter moeten.

De Ondernemingsrechtbank van Brussel heeft uitspraak gedaan in een zaak die was aangespannen door de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop over de zogeheten ’no-show’ clausule van Air France KLM.

De rechter oordeelde volgens KLM dat Air France KLM ’een legitiem belang’ heeft bij het hanteren van een dergelijke regeling „om de omzeiling van hun prijsstructuur tegen te gaan door te voorzien in het recht om een toeslag te heffen”, aldus de rechter in het vonnis.

„De rechtbank oordeelt dus dat het gebruik van een no-show clausule toegelaten is.

Begrijpelijker

Wel moet de formulering ervan verduidelijkt worden, zodat deze begrijpelijker wordt voor de consument. Hoewel de clausule door Air France KLM met ingang van 1 september jl. al is aangepast, bekijken we of de formulering verder kan worden verbeterd”, aldus de zegsvrouw.

Air France KLM heeft Test Aankoop laten weten bereid te zijn dit samen te doen om zo tot een afgewogen oplossing te komen voor de reiziger. Test Aankoop laat vandaag tegenover De Telegraaf weten de uitspraak eerst goed te willen bestuderen alvorens actie te nemen.

Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft KLM voor de rechter gedaagd vanwege deze ’oneerlijke, belemmerende en prijsopdrijvende no-show regeling’ die niet meer van deze tijd is. In andere Europese landen nemen consumentenorganisaties eveneens juridische stappen tegen diverse vliegmaatschappijen.