Nieuws/Buitenland
1949731076
Buitenland

Hulpverleners redden ruim 100 mensen uit puin in Izmir na beving

Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden in de zwaargetroffen stad Izmir.

Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden in de zwaargetroffen stad Izmir.

IZMIR - Reddingswerkers hebben ruim honderd overlevenden uit het puin gehaald in Izmir in het westen van Turkije. De stad is zwaargetroffen door de aardbeving van vrijdag. Minister van Stedelijke Planning Murat Kurum zei zaterdag dat de reddingsoperatie zal doorgaan. Daarvoor zijn ongeveer 5000 reddingswerkers, twintig speurhonden en circa 750 voertuigen ingezet.

Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden in de zwaargetroffen stad Izmir.

Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden in de zwaargetroffen stad Izmir.

Onder de mensen die levend onder het puin vandaan zijn gehaald zijn een moeder en drie kinderen. Zij werden 23 uur na de beving gered.

Volgens de staatszender TRT ligt er nog een aantal mensen onder het puin van acht gebouwen in Izmir die door de aardbeving zijn ingestort. Voor de opvang van de slachtoffers van de aardbeving zijn 750 tenten en mobiele keukens voor het verstrekken van voedsel aan ruim 50.000 mensen neergezet in Izmir, aldus Kurum. Minister Ziya Selçuk van Onderwijs schreef op Twitter dat de scholen in de miljoenenstad uit veiligheidsoverwegingen een week dicht zullen blijven.

Volgens de Turkse autoriteiten zijn door de aardbeving zeker 35 doden gevallen en bijna 900 mensen gewond geraakt.

Na de aardbeving zijn bijna 600 naschokken geregistreerd.

Doden en enorme ravage na aardbeving Egeïsche Zee

Reddingswerkers gebruiken soms hun blote handen om in het puin van ingestorte panden te zoeken naar overlevenden.

Op het Griekse eiland Samos kwamen zeker twee mensen om het leven. Het gaat volgens Griekse media om twee tieners die onder een muur terechtkwamen.

De aardbeving veroorzaakte vrijdagmiddag een mini-tsunami. In kustgebieden in Turkije veranderden straten in kolkende rivieren. De meeste schade is gemeld in de Turkse miljoenenstad Izmir, waar veel hoogbouw staat. Op luchtbeelden is te zien dat de ravage daar enorm is.

De burgemeester van de stad zei tegen nieuwszender CNN Türk dat zeker 20 gebouwen zijn ingestort. Op die plekken steeg dikke, witte rook op. Reddingswerkers krijgen hulp van inwoners en zetten ook zoekhonden in om slachtoffers te vinden.

De gouverneur van de regio heeft bekendgemaakt dat zeker zeventig mensen zijn gered. Op de televisie is te zien dat minister van Landbouw Bekir Pakdemirli telefonisch contact heeft met een meisje onder het puin. „We vragen je om kalm te blijven”, zegt de minister.

Inwoners van Izmir renden tijdens de aardbeving de straat op. „Ik dacht: komt hier nog een einde aan?”, zei een 32-jarige man. „Het voelde alsof het 10 minuten duurde. Alsof het nooit zou eindigen.” De autoriteiten hebben later tenten neergezet in een park, zodat gezinnen daar de nacht konden doorbrengen.

Ook op Samos leidde de beving tot paniek. Mensen stormden daar gebouwen uit. „Het was chaos”, zei de plaatselijke locoburgemeester. „We hebben nog nooit zoiets meegemaakt.”

Het natuurgeweld heeft geleid tot toenadering tussen Griekenland en Turkije, landen die momenteel met elkaar overhoop liggen. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft hulp aangeboden in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

„Wat onze verschillen ook zijn, dit zijn momenten waarop onze mensen zich moeten verenigen”, schreef Mitsotakis op Twitter. „Dank u, meneer de premier”, reageerde Erdogan. „Dat twee buren solidariteit tonen in moeilijke tijden, is waardevoller dan veel dingen in het leven.”

In Turkije heeft een babyfoon de aardbeving vastgelegd.