Nieuws/Binnenland
1949807
Binnenland

Ook criminele wietkweker moet belasting betalen

Amsterdam - Een uitkeringsgerechtigde uit Alkmaar die een wietplantage op zolder had gebouwd, krijgt behalve een forse boete van justitie óók nog een naheffing wegens belastingontduiking. De Hoge Raad heeft dit beslist.

De man moet hierdoor alsnog belasting betalen over de winst die hij met z’n zelf gekweekte hennepplantjes maakte. Ook moet hij een hogere zorgbijdrage betalen. Aanvankelijk had hij uitsluitend z’n uitkering als inkomsten opgegeven bij z’n belastingaangifte en had hij z’n drugswinst verzwegen.

De Alkmaarder hield 75 wietplanten op zolder en in een gangkast van z’n woonhuis verborgen toen hij in 2012 door de politie werd betrapt. Tijdens z’n verhoor beweerde de man aanvankelijk dat hij nog maar net begonnen was met z’n tuintje op zolder, maar dat werd door de strafrechter niet geloofd. Daarom kreeg hij een boete opgelegd van ruim achtduizend euro, gelijk aan de winst die hij met de verkoop van de wiet moest hebben gemaakt. Hierbij hield de rechter zelfs nog rekening met de kosten voor de dure kweeklampen die de man voor z’n plantage had moeten aanschaffen. Die mocht hij in mindering brengen op z’n winst.

Bovenop de boete volgt nu ook nog een naheffing van de Belastingdienst. De man was afgelopen jaren steeds opnieuw in beroep gegaan tegen de extra belastingaanslag en procedeerde tot aan de Hoge Raad. Maar nu heeft ook het hoogste rechtscollege van ons land beslist dat hij er niet langer onderuit kan.

De Belastingdienst is dik tevreden met de uitkomst. „Ook mensen met inkomsten uit illegale hennepteelt moeten belasting betalen”, aldus een zegsman van de fiscus.