Nieuws/Buitenland
1949884
Buitenland

Vrouw raakt uitkering kwijt door Tinder-dates

Heb je twee leuke dates gehad via Tinder, kan je dag zeggen tegen je werkeloosheidsuitkering. Dat overkwam een alleenstaande moeder van drie kinderen uit Nieuw-Zeeland.

Aan radiozender RNZ heeft de vrouw anoniem haar verhaal verteld. Aan de toezichthouder van het WINZ, die in Nieuw-Zeeland over de werkeloosheidsuitkeringen gaat, vertelde ze over twee dates die ze had met een man die ze had opgedaan via datingapp Tinder.

Man betaalde

Hierbij vertelde ze ook dat de man allebei de afspraakjes had betaald. Dat terwijl de vrouw ook nog had aangeboden om voor zichzelf te betalen.

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de toezichthouder die besloot haar werkeloosheidsuitkering per direct in te trekken. Omdat de man betaalde voor de dates kon de vrouw rekenen op een inkomen, aldus de toezichthouder. En dat wordt bij de WINZ gezien als een relatie.

’Ze behandelen me als oud vuil’

Hierdoor belandde de vrouw in de bijstand. Ze voelt zich vernederd en gestrest. „Hoe ze tegen mij praten, dat is gewoon heel smerig. Nu heb ik een uitkering en behandelen ze mij als oud vuil.”

Inmiddels heeft het verantwoordelijke ministerie haar excuses aangeboden. Er zou sprake zijn van een misverstand. Haar uitkering zou niet zijn stopgezet omdat ze twee dates heeft gehad maar omdat het ministerie te horen had gekregen dat ze met iemand samenwoonde, dat ze samen een hypotheek hadden en dat ze allebei werk hadden. De vrouw zou ook twee afspraken met het WINZ aan zich voorbij hebben laten gaan.

’Zijn zich aan het indekken’

Volgens de vrouw kloppen deze beweringen niet. „Het lijkt alsof ze zich aan het indekken zijn. Ik ben altijd bereikbaar maar ik heb helemaal geen bericht van ze gekregen.”