Nieuws/Binnenland
1951007
Binnenland

Opkomst supportclub als kweekvijver motorbende

TILBURG - Criminele motorclubs richten steeds vaker zogenoemde supportclubs en broederschappen op om ’het vieze werk’ op te laten knappen. De Taskforce Brabant Zeeland die is opgericht voor de bestrijding van criminaliteit in het zuiden van het land constateert dat in het jaaroverzicht als effect van de bestrijding van de motorclubs zoals Satudarah en No Surrender.

Supportclubs en broederschappen (brotherhoods) bestaan uit mannen die graag lid willen worden van een motorclub. De toelatingseisen zijn minder streng. „Het zijn kweekvijvers met leden die steun kunnen bieden zonder een volledige kijk in de keuken te krijgen”, aldus een woordvoerder van de Taskforce maandag in een toelichting.

Bekende motorclubs worden bedreigd door een verbod. Als eerste werd vorig jaar motorclub Bandidos verboden en het Openbaar Ministerie wil ook Satudarah en No Surrender laten verbieden.

Red Devils en de Yellow Snakes

De Red Devils en de Yellow Snakes zijn voorbeelden van supportclubs van respectievelijk Hells Angels en Satudarah. Saudarah en Support 81 worden genoemd als voorbeelden van brotherhoods.

De opkomst van de supportclubs en broederschappen komt bovenop het effect dat motorclubs en hun chapters naar België verhuizen als gevolg van de strenge Nederlandse aanpak.