Nieuws/Binnenland
1951512575
Binnenland

Eindhovenaren schenken nieuwe piano aan station na rellen

Eindhoven - De stationspiano van Eindhoven is in ere hersteld, nadat deze vorig weekend gesloopt werd tijdens rellen in de stad. “Er zijn twintig piano’s aangeboden aan de NS en meerdere doneeracties opgezet. Dan zie je ook wat het voor de stad betekent”, vertelt pianist David Hordijk, die er twee jaar geleden voor zorgde dat Eindhoven een eerste, eigen stationspiano kreeg.

Vrolijke klanken galmen woensdagmiddag door de stationshal van Eindhoven. Pianist Joël Borelli zingt vrolijk mee terwijl hij de eerste noten op de nieuwe piano laat klinken: Don’t Worry Be Happy.

Het is het tegenovergestelde van hoe de Eindhovense pianist zich afgelopen zondag voelde, toen hij zag welke schade de relschoppers hadden aangebracht aan het instrument op Eindhoven Centraal. „Het was als een hele slechte film. Je komt die hal binnen en dan zie je een piano liggen die er niks mee te maken heeft. Muziek hoort te verbinden, die piano heeft geen mening. Toen brak mijn hart”, blikt Borelli terug.

„Het was heel surreëel”, meent ook Hordijk. „Zondag drong het nog niet tot me door, maar maandag was ik echt verdrietig. Ik had zó hard gewerkt voor die eerste stationspiano, dat voelde op dat moment allemaal zinloos.”

Naast de piano was onder andere ook het glaswerk van het station aan diggelen, werd een auto van ProRail in de brand gestoken en werd de inpandige Jumbo-supermarkt geplunderd. „Dit is Eindhoven niet”, dacht zakenman Joep de Groot. „Ik keek met afschuw naar de beelden. Maar waar ze bij veel mensen agressie opriepen, had ik zoiets van ‘wat kunnen we doen?’

Samen met een club lokale ondernemers, verenigd in Rotary Eindhoven Soesterbeek, besloten ze een nieuwe stationspiano te financieren. „De NS reageerde super enthousiast, net als de pianoleverancier, die alles uit zijn handen heeft laten vallen om te helpen.”

Het resultaat mag er wezen: binnen drie dagen nadat de oude piano het moest ontgelden, pronkt er alweer een nieuwe in de stationshal. En die speelt volgens Hordijk zelfs nog beter dan de vorige.

Bang dat de nieuwe piano bij eventuele volgende rellen wordt gesloopt is stationsmanager Roberto Kolsters niet. “Dan zouden we moeten handelen uit angst, en dat doen we niet. Mocht het wel gebeuren dan staan we als stad weer op, net als vandaag.”

„Het doel is dat niemand het straks nog heeft over het kapotgemaakte station, maar over Eindhoven, een stad die verbindt”, meent Kolsters. En dat lijkt woensdag al aardig te lukken. Borelli mag als eerste de piano testen. Een vrolijk liedje, heeft hij van tevoren bedacht. Don’t Worry Be Happy van Bobby McFerrin, gevolgd door Brabant, van Guus Meeuwis. Met om hem heen een handjevol toevallige voorbijgangers, waarbij de vrolijk klinkende deuntjes gelijk een grote grijns op het gezicht toveren.