Nieuws/Buitenland
1952049166
Buitenland

’Een duister hoofdstuk van onze geschiedenis’

Resten 215 kinderen gevonden bij voormalig Canadees internaat

Beelden van het internaat in de jaren ’70.

Beelden van het internaat in de jaren ’70.

OTTAWA - Bij een internaat in Canada waar inheemse kinderen tussen 1890 en 1969 werden ondergebracht zijn de stoffelijke resten ontdekt van 215 jongeren. Premier Justin Trudeau zei op Twitter dat het nieuws zijn hart heeft gebroken.

Beelden van het internaat in de jaren ’70.

Beelden van het internaat in de jaren ’70.

De overblijfselen werden aangetroffen bij radaronderzoek in de buurt van de westelijke stad Kamloops, zei Rosanne Casimir die een groep originele bewoners vertegenwoordigt. Volgens haar waren sommige kinderen maar drie jaar oud en zijn de sterfgevallen nooit gedocumenteerd.

Canada telde in de vorige eeuw veel onderwijsinstellingen waar inwonende kinderen soms met harde hand werden ’beschaafd’. Het internaat in Kamloops werd namens de overheid gerund door de katholieke kerk. Er werden onder anderen jongeren van de Inuit-minderheid geplaatst en ontdaan van hun cultuur en taal.

„Het is een pijnlijke herinnering aan dit duistere en schaamtevolle hoofdstuk in de geschiedenis van ons land”, aldus Trudeau.

Eerder identificeerde een waarheidscommissie zeker 3200 kinderen die zijn gestorven door verwaarlozing op een internaat. De regering heeft in 2008 formeel spijt betuigd voor deze „culturele genocide” en een schikking getroffen met slachtoffers.

„Het doet ontzettend pijn om eindelijk bevestigd te krijgen wat al vermoed werd”, vertelt oud-scholier Harvey McLeod aan CNN. McLeod ging in de jaren ’60 naar het internaat en vertelt dat het verblijf op de school een litteken heeft achtergelaten bij hem en vele generaties die hem voor gingen.

Decennialang vroegen hij en mede-scholieren zich af wat er met hun klasgenootjes is gebeurd, nadat ze plotseling verdwenen. „We dachten dat ze misschien waren ontsnapt. Om die reden waren we blij voor ze.”