Nieuws/Binnenland
1952127
Binnenland

’Geld uit Golfregio naar tientallen moskeeën’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Den Haag - Tientallen moskeeën en andere islamitische organisaties in Nederland hengelen naar fondsen uit de Golfstaten. Dat blijkt uit vertrouwelijke informatie die het ministerie van Buitenlandse Zaken naar eigen zeggen vertrouwelijk heeft gedeeld met de Tweede Kamer.

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie

Het zou gaan om zeker dertig instellingen die volgens NRC en Nieuwsuur geld hebben gevraagd of ook daadwerkelijk hebben ontvangen uit conservatieve moslimlanden als Koeweit en Saudi-Arabië. Buitenlandse Zaken zegt de informatie niet naar buiten te hebben gebracht, om niet de vertrouwelijkheid van het diplomatieke verkeer met Golflanden te schenden waaraan de regering de informatie te danken heeft.

Dat het kabinet dit soort geldstromen als een probleem ziet, was echter al bekend. Eind 2016 kondigde voormalig minister Asscher (Sociale Zaken) aan dat de regering schimmige geldstromen aan banden wil leggen en islamitische instellingen wil verplichten een boekje open te doen over hun donaties. Wel gaf hij alvast een winstwaarschuwing: juridisch ligt het ingewikkeld.

Transparant

Bijna anderhalf jaar later is ook het nieuwe kabinet nog altijd hiermee aan het worstelen. Afgelopen maand schreef het kabinet aan de Kamer dat geldstromen meer transparant gemaakt moeten worden en dat nog altijd wordt bezien of die geldstromen ook kunnen worden beperkt. Zo blijkt het lastig om duidelijke afspraken te maken met de Golflanden over transparantie. Rond de zomer hoopt het kabinet meer duidelijkheid te kunnen scheppen.

De Kamer roert zich al flink over de kwestie. „Meteen sluiten die moskeeën, en daarna de rest”, reageert PVV-leider Wilders. Zijn partij wil komende dinsdag bij het vragenuur minister Koolmees (Sociale Zaken) op het matje roepen. „Onbegrijpelijk dat die lijsten geheim zijn gehouden”, zegt GroenLinks-Kamerlid Özdhil. „Dictatoriale Golflanden verspreiden met oliegeld een ultraorthodoxe, intolerante, antiwesterse vorm van islam in het Westen. Dat is niet alleen slecht voor de integratie, maar zo worden ook de bouwstenen gelegd voor radicalisering.”