Nieuws/Binnenland
1952514
Binnenland

Commandant spreekt zich uit tegen verhuizing kazerne

Jeff Mac Mootry

Jeff Mac Mootry

DEN HELDER - In een volgende aflevering van de soap die de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen is geworden, heeft de commandant van het korps zich ertegen uitgesproken. Brigadegeneraal der Mariniers Jeff Mac Mootry roept de politiek op terug te keren op zijn schreden.

Jeff Mac Mootry

Jeff Mac Mootry

De korpscommandant doet dat in zijn column in het mariniersblad QPO. De stellingname is opvallend want actief dienende militairen dienen zich te onthouden van commentaar op politieke besluiten. De beslissing de kazerne in Doorn te verlaten en verruilen voor een nieuw te bouwen onderkomen in Vlissingen viel zes jaar terug.

Mac Mootry somt in zijn column de plagen op die het korps treffen. Tussen de belangrijkste – leegloop en moeilijke werving – legt hij een direct verband met Vlissingen. Ervaren rotten haken volgens de commandant af omdat ze hun gezin niet willen verhuizen richting Zeeland. Nieuwelingen voelen zich eerder aangetrokken tot andere krijgsmachtsdelen die dichterbij hun woonplaats zitten.

’Nachtmerriescenario’

,,In het westen ligt de Noordzee, in het zuiden België, in het noorden enkele dunbevolkte eilanden en in het oosten bevinden zich eenheden die in dezelfde wervingsvijver vissen, maar daar dichterbij zitten”, schetst de generaal de positie van de provincie. Om eraan toe te voegen: ,,Bovenmatige uitstroom in combinatie met een wervingsprobleem is een nachtmerriescenario.”

Hij vergelijkt de situatie waarin de politiek nu zit met de bergtraining die mariniers krijgen. Daar wordt altijd geleerd dat veranderende omstandigheden volgens Mac Mootry reden moeten zijn voor heroriëntatie. En ultimo een besluit om terug te keren. ,,Dat is vaak niet makkelijk. We zijn soms al een heel eind op weg en hebben er veel energie in gestoken. Bovendien geeft terugkeren een gevoel van gezichtsverlies. En toch kan terugkeren het beste zijn voor mens en missie.”