Nieuws/Buitenland
1952958
Buitenland

Chauffeur opgepakt door politie Toronto

Aantal slachtoffers Toronto loopt op naar tien doden

TORONTO - Een van de zestien gewonden die vielen toen een bestelbusje in de Canadese stad Toronto inreed op voetgangers is overleden. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers komt daarmee op tien. Dit zei de commissaris van de politie in Toronto Mark Saunders op een persconferentie.

Volgens Saunders lijkt het erop dat de chauffeur, de 25-jarige student Alek Minassian, bewust inreed op de voetgangers. Minassian is aangehouden, maar over zijn motief is nog niets bekend. Minassian was een onbekende van de politie en zou geen banden onderhouden met terreurorganisaties.

Volgens de Canadese krant Toronto Star was het voertuig gehuurd. Het incident had plaats op de hoek van Yonge Street en Finch Avenue in het noordelijke deel van de stad, op circa 15 kilometer afstand van het centrum. Daar reed de bestuurder van het busje op het voetpad. ,,Die persoon deed dit met opzet. De mensen werden geraakt. De een na de ander”, zei een getuige.

President Justin Trudeau spoedde zich naar de plek waar de bestuurder op de voetgangers was ingereden. ,,Onze gedachten gaan uit naar iedereen die is getroffen”, aldus Trudeau.

Het is onduidelijk waarom de bestuurder op mensen op het voetpad inreed. Minister van Veiligheid Ralph Goodale zei dat het te vroeg was om daarover te speculeren. ,,In dit stadium van het onderzoek kunnen we daarover geen informatie geven”, zei Goodale. ,,De politie voert een grondig onderzoek uit om te achterhalen wat er is gebeurd, waarom dit gebeurde en welke motieven er waren.”