Nieuws/Binnenland
1953246764
Binnenland

Coronacrisis: donderdag 6 mei

LIVE | De Jonge: toegangstest eerst gratis, later mogelijk betalen

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Hoe snel weten we ons een weg te vaccineren uit deze crisis? Volg hier het laatste nieuws.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien. Bekijk hier hiet coronanieuws van woensdag 5 mei.

00.08 - Kabinet wil toegangstesten in juni laten ingaan

Het kabinet streeft ernaar toegangstesten voor activiteiten en evenementen in juni in werking te laten te treden. Dat zou betekenen dat mensen vanaf dan een recente negatieve coronatest moeten tonen voordat ze ergens naar binnen mogen of ergens aan kunnen deelnemen.

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af voor de tijdelijke wet, maar er zijn nog tal van wijzigingsvoorstellen ingediend. Daarover wordt dinsdag gestemd. De Eerste Kamer kan zich er dan op 18 mei over buigen, waarna nog zeker een week de tijd nodig is om de verdere wettelijke uitvoering te regelen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een debat met de Tweede Kamer.

Die sprak donderdag de hele dag over het plan en had veel vragen, onder meer over de kosten, hoe lang de wet van kracht blijft en of genoeg rekening wordt gehouden met mensen die geen test kunnen of willen krijgen. De Kamer is huiverig dat de noodzaak om te testen de vrijheid van mensen beperkt, maar De Jonge en zijn collega Bas van 't Wout (Economische Zaken) bezwoeren dat het juist bedoeld is om de samenleving sneller te heropenen en dus meer vrijheid te geven. Ook komt het kabinet telkens met een onderbouwing als de wet langer nodig blijkt. Daarna moet de Kamer instemmen met de verlenging.

Onder meer de PVV gaf al aan tegen te stemmen, omdat de maatregel volgens de partij buiten proportie is. De coronasituatie is nu al zodanig verbeterd dat het binnenkort al niet meer nodig is om mensen op deze manier te onderwerpen aan deze testen, vindt Kamerlid Fleur Agema. De PvdA beraadt zich er de komende dagen nog op. Veelal steun is er onder andere van de coalitiepartijen.

21.27 - GGD’en van 1,5 miljoen naar 2 miljoen prikken per week in juni

De GGD’en bereiden zich voor om vanaf eind mei 2 miljoen coronavaccins per week toe te dienen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft dat gevraagd aan de gemeentelijke gezondheidsdiensten, zegt een woordvoerster van het departement donderdag. De GGD’en kunnen op dit moment 1,5 miljoen prikken per week zetten.

De komende weken worden grote leveringen van vaccins verwacht. Vooral het vaccin van Pfizer/BionTech en Janssen vormen straks de hoofdmoot. Van Janssen is maar één prik nodig.

Als er in een week meer dan 2 miljoen prikken gezet kunnen worden, dan zullen ziekenhuizen dat overschot voor hun rekening nemen, is volgens het ministerie de afspraak. Daarom bereiden ziekenhuizen zich voor om per week een half miljoen prikken te kunnen zetten. Zij zullen niet structureel vaccineren, maar alleen als er meer vaccins zijn geleverd dan de GGD’en aankunnen, aldus de woordvoerster van VWS. De hulp van ziekenhuizen kan per week variëren, omdat ook de leveringen niet gelijkmatig zijn.

Als de prognoses uitkomen, krijgen in juni zeker 8 miljoen mensen een prik. Het gaat dan om de grote bulk mensen tussen de 18 en 60 jaar. Speciale doelgroepen zijn als het goed is al eerder (deels) gevaccineerd. Tot nu toe zijn er ongeveer 5,9 miljoen prikken gezet. Ongeveer 1 miljoen daarvan betrof een tweede prik.

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft steeds gezegd dat begin juli iedereen een eerste prik kan hebben gekregen.

21.02 - Denen naar sportschool met coronapas

Denen met een coronapas kunnen sinds donderdag weer naar de sportschool, de bioscoop of het theater. Restaurants, musea en kappers waren al toegankelijk met zo’n certificaat dat aangeeft of iemand is gevaccineerd, recent negatief is getest op het coronavirus of is hersteld na een besmetting.

„Ik vind het helemaal niet erg om de coronapas te tonen”, zegt een 22-jarige student bij een bioscoop in Kopenhagen. „Ik denk dat het heel goed is, je voelt je veilig nu alles weer heropent.”

De pas werd in maart gelanceerd, toen dierentuinen weer open mochten. Geleidelijk kunnen de Denen weer terug naar het leven van voor de pandemie. Cafés en restaurants zijn sinds een week of twee weer toegankelijk met de pas.

„Het is een enorm succes omdat het de economie weer opgang brengt en een impuls geeft aan het testen”, aldus de chef toerisme van de Deense Kamer van Koophandel. De oprichter van de kleine bierbrouwerij Mikkeler denkt dat na vier, vijf maanden lockdown mensen bereid zijn tot alles om weer een biertje te kunnen pakken of ergen iets te eten.

De pas wordt vooral digitaal gebruikt op mobiele telefoons, maar is ook beschikbaar in papieren vorm. Maar nog geen 13 procent van de Denen is gevaccineerd, zodat testen een belangrijke rol speelt. Denemarken heeft vanwege zorgen over de bijwerkingen de coronavaccins van Janssen en AstraZeneca geschrapt uit het vaccinatieprogramma, wat voor vertraging zorgt.

In bijvoorbeeld Kopenhagen is een concertzaal omgevormd tot een testcentrum waar dagelijks drieduizend mensen terechtkunnen. In het land met 5,8 miljoen inwoners kunnen dagelijks een half miljoen tests worden afgenomen. „Het is het nieuwe normaal. Ik zet in mijn schema dat ik me om de drie dagen laat testen”, zegt een manager van een bioscoop tegen het Franse persbureau AFP.

Over het algemeen wordt de pas geaccepteerd, maar de protestbeweging Men in Black gaat geregeld de straat op om te protesteren. Volgens een recente peiling staat ongeveer een op de tien Denen daarachter. De Deense onafhankelijke adviesraad voor ethiek heeft aanbevolen dat het gebruik van de pas geleidelijk wordt afgebouwd, zodat die alleen nog wordt gebruikt als zolang zeker is dat het certificaat bijdraagt aan de strijd tegen de epidemie.

20.46 - De Jonge: toegangstest eerst gratis, later mogelijk wel bijdrage

Voorlopig zullen toegangstesten voor activiteiten en evenementen gratis zijn, maar het kabinet wil wel de mogelijkheid open houden om „op enig moment” een eigen bijdrage te vragen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge zei in een Kamerdebat dat hij het de vraag vindt of de belastingbetalers allemaal moeten meebetalen voor degenen die bijvoorbeeld later dit jaar naar een festival gaan.

„Het lijkt me onverstandig als je de mogelijkheid voor de invoering van een eigen bijdrage onmogelijk maakt in de wet”, aldus De Jonge. Hij verwacht dat toegangstesten op termijn vooral nog voor evenementen nodig zijn waar veel mensen samenkomen. Voor andere gelegenheden is het mogelijk dan al niet meer nodig. Voor die grote bijeenkomsten wil de minister de optie van een eigen bijdrage houden.

Een Kamermeerderheid stuurt erop aan om geen eigen bijdrage te heffen. Zo’n bijdrage zou een kwart zijn van de kostprijs van een toegangstest, vooralsnog ongeveer 7,50 euro. Maar omdat de prijs van de testen daalt, denkt De Jonge dat de eigen bijdrage dan ook daalt, bijvoorbeeld naar 5 euro.

Volgens de minister heeft het kabinet lang gediscussieerd over het al dan niet invoeren van de eigen bijdrage. „Daar waren we het onderling ook niet over eens, daarover klap ik nu alvast uit de school.”

Als mensen al direct moesten meebetalen aan testen zouden ze wellicht niet naar restaurants of evenementen gaan, en dan zou de heropening van de samenleving „niet gaan vliegen”, denkt De Jonge. Hij hoopt dat bedrijven en instellingen weer eerder „op eigen benen kunnen staan” als ze deels open kunnen met toegangstesten, waardoor ze minder overheidssteun nodig hebben.

20.00 - Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, blijkt volgens de Amerikaanse farmaceut uit een studie in de Verenigde Staten.

Twee derde van de 3235 deelnemers kreeg een vaccin en de rest een placebo. Tot nu toe zijn geen problemen aan het licht gekomen. Bijwerkingen waren „licht of matig.” Het ging vooral om pijn op de injectieplek. Na de tweede prik kwamen daar soms hoofdpijn en vermoeidheid bij, net als bij volwassenen.

Moderna is in gesprek met toezichthouders om zijn vaccin toe te mogen dienen aan kinderen onder de 18. Momenteel worden er alleen mensen boven die leeftijd mee ingeënt.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Amerikaanse autoriteiten zijn al bezig te beoordelen of het Pfizer/BioNTech-vaccin geschikt is voor 12- tot 15-jarigen. Volgens deze fabrikanten was het vaccin tegen het coronavirus 100 procent effectief tijdens een klinische test in de VS.

Dat middel is in de EU goedgekeurd voor gebruik bij mensen van 16 jaar en ouder. Canada besloot deze week als eerste land dat kinderen van 12 jaar en ouder met dat vaccin kunnen worden ingeënt.

Moderna onderzoekt sinds maart ook of zijn vaccin kan worden gebruikt bij kinderen van zes maanden tot 11 jaar. Pfizer en BioNTech hopen in september goedkeuring aan te vragen voor het gebruik van hun vaccin bij de leeftijdsgroep 2 tot en met 11 jaar.

17.30 - Kuipers: kans op snel 20 procent minder ziekenhuisopnames klein

Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de kans klein dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten komende dinsdag met 20 procent zal zijn gedaald. Het aantal opnames daalt de laatste week weliswaar, maar dat kan volgens Kuipers ook een schommeling zijn.

Dinsdag is de eerstvolgende gelegenheid om versoepelingen aan te kondigen voor de week of weken daarna. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde het kabinet om pas verder te versoepelen als het aantal mensen met corona dat in een „lopend 7-daagsgemiddelde” in de ziekenhuizen wordt opgenomen, met 20 procent is gedaald.

Om van een echte daling te kunnen spreken, moet het aantal ziekenhuisopnames twee weken op rij afnemen, stelt Kuipers. De lichte daling van afgelopen week kan daarvan een voorbode zijn, maar dat valt nog niet met zekerheid te zeggen. „In theorie kan het aantal de komende dagen heel sterk afnemen, maar dat lijkt niet erg waarschijnlijk”, aldus Kuipers. Hij verwacht namelijk juist komende dagen nog een effect van de drukte op Koningsdag terug te zien in de ziekenhuizen.

15.15 - Farmaceuten: vrijgeven patenten coronavaccin helpt niet

Het vrijgeven van patenten op coronavaccins is niet het juiste antwoord op de wereldwijde vaccinschaarste. Dat schrijft de internationale federatie van farmaceuten in een verklaring waar desgevraagd in ieder geval Pfizer achter staat. Volgens de farmaceutische industrie zorgt het vrijgeven van patenten niet tot meer vaccins, maar voor ontwrichting van de vaccinproductie en -distributie.

De federatie reageerde op de Verenigde Staten, die zich woensdagavond achter een voorstel schaarden om patenten op coronavaccins vrij te geven. Daardoor zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk bovendien voor een lagere prijs.

Vooral India en Zuid-Afrika maken zich daar hard voor omdat beide landen kampen met forse aantallen besmettingen, terwijl het vaccineren wegens onder meer schaarste niet snel genoeg gaat. Donderdag zei ook EU-voorzitter Ursula von der Leyen dat ze niet onwelwillend tegenover patentvrijgave staat. Eerder waren de VS en de EU nog tegen het plan.

Het trage vaccineren komt volgens de International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA) door handelsbarrières, knelpunten in de bevoorradingsketen, een tekort aan ruwe materialen en de onwelwillendheid van rijke landen om hun vaccins met armere landen te delen. Volgens IFPMA leidt de discussie over patentvrijgave slechts van deze problemen af.

Directeur Gerard Schouw van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zegt ook dat het vrijgeven van patenten voor coronavaccins patiënten wereldwijd niet helpt. „Vaccins maken is iets anders dan koekjes bakken. Het produceren van het Pfizer-vaccin kost bijvoorbeeld zo’n 60 dagen. Het is technologisch ingewikkeld en er is van alles voor nodig: een goedgekeurde fabriek, gespecialiseerd personeel en voldoende grondstoffen. En daaraan is nu juist een tekort. Morrelen aan patenten lost dat niet op. ”

De afgelopen dagen lieten bedrijven als Pfizer/BioNTech en Moderna weten in 2021 honderden miljoenen extra vaccins te gaan maken, aldus Schouw verder. „Dat zijn gerenommeerde bedrijven, die zich bewezen hebben in de productie van veilige vaccins. Bedrijven zetten zich maximaal in voor de bestrijding van Covid-19 door samen te werken. Merck helpt Johnson & Johnson bijvoorbeeld bij de productie van het Janssen-vaccin. En Sanofi en Novartis helpen Pfizer en BioNTech bij de productie van hun vaccin, om maar een paar voorbeelden te noemen. Dát is de aanpak die wel werkt .”

13.30 - Nederlandse vlucht met medische hulpmiddelen onderweg naar India

Een eerste vlucht met medische hulpmiddelen is onderweg van Nederland naar India. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag weten. Het gaat om ventilatoren voor mensen die beademd moeten worden, en apparaten waarmee zuurstof uit de lucht kan worden gefilterd en zuurstofflessen vervolgens kunnen worden gevuld.

Het is de eerste van drie vluchten, de andere gaan vrijdag en zaterdag. In totaal gaan er 449 ventilatoren en honderd zogenoemde zuurstofconcentratoren naar India, aldus het ministerie.

India kampt met een enorme nieuwe golf aan coronabesmettingen. Al weken komen er verhalen over overvolle ziekenhuizen en tekorten aan zuurstof voor patiënten. Crematoria draaien overuren om de vele doden te cremeren.

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zegden eerder al steun toe.

11.19 - Gratis coronatest voor pendelaars

Vanaf deze donderdag kunnen Nederlanders die in Duitsland werken, zorg ontvangen of studeren zich gratis op corona laten testen. Er zijn acht locaties dicht bij de grens waar de test kan worden gedaan. Dat worden er de komende dagen twintig. Grenspendelaars kunnen een testmoment reserveren op een speciale website, grenstesten.nl.

Het kabinet heeft de gratis testvoorziening opgezet, omdat Duitsland een negatieve test eist van mensen die het land binnen willen. Dat kan voor pendelaars in de papieren lopen als ze telkens naar een commerciële teststraat moeten.

Degenen die gebruik willen maken van de gratis testmogelijkheid, moeten kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen en dat hun werkgever, onderneming, school, universiteit, zorgverlener of familielid aan wie mantelzorg wordt verleend, in Duitsland is gevestigd.

Een vrouw in Sydney wordt in haar auto getest.

Een vrouw in Sydney wordt in haar auto getest.

10.43 - Wetenschapsprijs voor Jaap van Dissel

Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan de Universiteit Leiden, ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Volgens de jury krijgt hij de prijs voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van Volksgezondheid en het crisisteam van de overheid heeft geadviseerd over de bestrijding van Covid-19. Van Dissel krijgt de onderscheiding op 31 mei.

„Als voorzitter van het landelijke Outbreak Management Team heeft Van Dissel zich vanaf het begin van de pandemie met tomeloze energie en bewonderingswaardige rust ingezet om politiek en publiek te informeren over de wetenschappelijke kennis over Covid-19. Dat doet hij in een zich snel ontwikkelende crisis, en onder druk van discussies in politiek, samenleving én wetenschap”, aldus de KNAW.

09.54 - EU wil praten over opzijschuiven patenten coronavaccins

De EU staat klaar om het opzijschuiven van patenten op coronavaccins te bespreken, zegt de Europese Commissie. Dat geldt voor „alles wat de crisis op een effectieve en pragmatische manier kan bestrijden”, verzekert voorzitter Ursula von der Leyen.

Vaccinfabrikanten hebben het recht de eerste jaren zelf ontwikkelde vaccins zelf te maken en te verkopen, maar dat recht staat onder druk nu er veel te weinig coronavaccins worden gemaakt om de wereld snel in te enten. De Verenigde Staten gingen woensdag om en bepleiten nu het vrijgeven van de patenten. Daardoor zouden ook fabrieken in bijvoorbeeld ontwikkelingslanden vaccins kunnen gaan produceren, mogelijk bovendien voor een lagere prijs.

Von der Leyen „is klaar” om daarover te praten, zei de voorzitter van de Europese Commissie donderdag in een toespraak in Florence. De VS onderstreepten al wel dat ze overeenstemming willen vinden binnen de Wereldhandelsorganisatie.

De EU hield tot dusver de boot af, omdat het opzijschuiven van de patenten niet zou helpen of zelfs averechts zou werken. Dat werd moeilijker vol te houden door de draai van de VS. De unie beroemt zich er steevast op dat zij miljoenen vaccins exporteert naar andere landen, anders dan bijvoorbeeld de VS en het VK.

Von der Leyen herhaalde donderdag dat het vergroten van de wereldwijde aanvoer van vaccins vooropstaat. Ze vergeleek de EU, die weliswaar wat trager op stoom kwam met inenten maar ondertussen vaccins deelde met de hele wereld, in gunstige zin met landen „die hun vaccins voor henzelf hielden.”

09.03 - Tokio acht verlenging van noodtoestand nodig

De Japanse hoofdstad Tokio acht een verlenging van de noodtoestand noodzakelijk. De gouverneur meldt dat mutaties van het coronavirus dominant worden en daardoor steeds meer jongere mensen positief testen op het virus.

Tokio is een van de vier Japanse prefecturen waar sinds 25 april de noodtoestand geldt vanwege een toename van het aantal besmettingen. Deze maatregel duurt tot begin volgende week. Tokio gaat met de centrale regering overleggen over een verlenging van de noodtoestand, die onder meer bestaat uit het weren van publiek bij sportwedstrijden en de sluiting van grote winkelcentra.

Japan hoopte met een „korte en krachtige” noodtoestand de vierde golf in bedwang te houden, maar deze heeft vooralsnog niet het gewenste effect gehad. Gouverneur Yuriko Koike van Tokio roept daarom de inwoners op hun bewegingen verder te beperken. In de aanloop naar de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad, die eind juli beginnen, zijn er grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus.

De autoriteiten in Tokio vrezen dat de huidige golf groter zal worden dan de derde golf in januari. Begin april is het het besmettingen in Japan weer toegenomen. Er worden nu regelmatig 4000 tot 5000 nieuwe gevallen per dag geregistreerd. In februari en maart waren dat er op de meeste dagen niet meer dan 2000.

08.23 - Kindertelefoon vaak gebeld ondanks heropening middelbare scholen

De gedeeltelijke heropening van middelbare scholen heeft nog weinig effect op het aantal telefoontjes dat binnenkomt bij De Kindertelefoon. „Er is enerzijds sprake van opluchting, maar er zijn ook grotere zorgen over leerachterstanden. Al met al zitten we nog steeds op een ongekend hoog aantal zware gesprekken per dag”, zegt directeur Roline de Wilde.

Het aantal gesprekken over toetsen is volgens De Wilde meer dan verdubbeld. „Scholieren zijn bang dat ze een achterstand hebben opgelopen omdat ze gedurende de lockdown weinig motivatie en concentratie hadden.”

Ondanks de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is het aantal gesprekken over emotionele problemen met 15 procent toegenomen vergeleken met januari. Gemiddeld komen er per dag bij De Kindertelefoon 18 belletjes binnen over huiselijk geweld en 21 keer bellen kinderen die zeggen met gedachten over zelfmoord rond te lopen.

„Het is opvallend dat we sinds de middelbare scholen weer deels open zijn, slechts een lichte afvlakking zien van deze nog steeds stijgende trend”, aldus De Wilde. „We voeren nog steeds maar liefst 49 procent meer gesprekken per dag over emotionele problemen dan voor corona.”

Tijdens de tweede lockdown was er ook al een toename van het aantal gesprekken over emotionele problemen.

07.05 - Eerste coronabesmetting in Sydney in maand

De Australische autoriteiten proberen de bron te achterhalen van de eerste lokale coronabesmetting sinds een maand tijd in Sydney, de grootste stad van het land. Autoriteiten tasten in het duister over hoe de 50-jarige man besmet zou kunnen zijn geraakt.

De deelstaat New South Wales heeft tientallen bedrijven die de man in de afgelopen dagen heeft bezocht attent gemaakt op de besmetting. Een minister van de deelstaat is in zelfisolatie gegaan nadat bleek dat hij tegelijkertijd met de coronapatiënt in een restaurant is geweest. Hij is wel negatief getest.

Een vrouw in Sydney wordt in haar auto getest.

Een vrouw in Sydney wordt in haar auto getest.

In het rioolwater van meerdere buitenwijken van Sydney zijn onlangs sporen van het coronavirus aangetroffen. New South Wales roept duizenden bewoners op om zich bij de mildste klachten al te laten testen.

06.45 - India ziet opnieuw recordstijging

India heeft donderdag opnieuw een recordaantal coronabesmettingen genoteerd. In 24 uur tijd werden 412.262 nieuwe positieve coronatests geregistreerd.

India meldt ook 3980 nieuwe sterfgevallen, waarmee het totale dodental door de pandemie op 230.168 komt.

Experts vermoeden dat zowel het aantal besmettingen als het dodental in werkelijkheid vijf tot tien keer groter is dan wat de officiële cijfers laten zien. Dat komt doordat niet iedereen met ziekteverschijnselen zich laat testen. Daarnaast worden vermoedelijke sterfgevallen door Covid-19 niet meegenomen in de telling.

India is in een grote gezondheidscrisis beland sinds het aantal positieve tests sinds begin april flink steeg. De zorg kan het grote aantal coronapatiënten niet aan. Naast te weinig middelen om zieken te behandelen, zijn er ook problemen met de bevoorrading en bezorging van coronavaccins, waardoor het aantal vaccinaties in het land afneemt. Per dag worden nu nog zo’n 1,5 miljoen mensen ingeënt. Tijdens de piek van het aantal dagelijkse vaccinaties een maand geleden lag dat veel hoger.

06.30 - ’Middelbare scholen en mbo’s zo snel mogelijk open’

De middelbare scholen en mbo’s moeten zo snel mogelijk weer volledig open, het liefst al gelijk na de meivakantie. Die oproep aan het kabinet doet Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer in NRC. „Laten we alsjeblieft proberen om jongeren voor de zomer nog een paar maanden een béétje structuur te bieden.”

Volgens de Kinderombudsvrouw wordt in de adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) en in de coronapersconferenties van de regering maar weinig rekening gehouden met de belangen van de jeugd. „Het gaat voortdurend over de opening van winkels en terrassen, over fieldlabs en vaccinatiestrategieën”, stelt zij. „Maar ondertussen mogen studenten in het mbo en hoger onderwijs nog maar een dag per week naar school en zitten leerlingen in het voortgezet onderwijs gemiddeld drie dagen per week thuis.”

Kalverboer signaleert een „stille ramp” onder kinderen en jongeren. Het is volgens haar al langer bekend dat deze leeftijdsgroepen als gevolg van de coronamaatregelen vaker last heeft van psychische klachten als eenzaamheid en depressie. Maar beleid vanuit Den Haag richt zich volgens Kalverboer vooral op de verspreiding van het coronavirus. „Het gaat alleen maar over de korte termijn, de dagkoersen. Alsof niet doordringt dat dit beleid op de lange termijn vooral kinderen en jongeren treft.”

De Kinderombudsvrouw vreest dat de huidige generatie jeugdigen het „op allerlei fronten” pittig gaat krijgen. „Zij hebben zich op een cruciale leeftijd niet op een normale manier kunnen ontwikkelen door sociale isolatie en gebrek aan structuur. Dat kan leiden tot mentale problemen. En hoe eerder je daar in je leven mee te maken krijgt, hoe groter de invloed is op de rest van je leven. Daar maak ik me enorme zorgen over.”