Nieuws/Buitenland
1953955986
Buitenland

British Museum houdt Griekse beelden uit de oudheid

LONDEN/ATHENE - Het British Museum peinst er niet over de zogenoemde Elgin Marbles aan Griekenland terug te geven. Het is een reactie op plannen om die 2500 jaar oude beeldhouwwerken, die ooit in Athene op de Akropolis het Parthenon sierden, te betrekken bij onderhandelingen over handelsrelaties tussen de EU en Londen.

Britse en Griekse media meldden dat de ’Parthenon Marbels’ of de ’Elgin Marbles’ zijn opgedoken in een ontwerpdocument van de EU bestemd voor onderhandelingen over de handel met Londen. Het toekomstige handelsakkoord zou ook bepalen dat „onwettig verwijderde culturele objecten worden teruggegeven aan het land van oorsprong.” Volgens een EU-diplomaat is die zinsnede op aandringen van Griekenland en met steun van Italië in de ontwerptekst gekomen.

De ’marbles’ zijn aan het begin van de negentiende eeuw door de Britse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, Thomas Bruce, de graaf van Elgin, naar Londen verscheept. Toen Lord Elgin geld nodig had, verkocht hij ze aan de Britse regering. Het parlement bepaalde toen specifiek dat het staatseigendom was. De fragmenten van beeldhouwwerken en een vrouwenbeeld dat in een Atheense tempel dienst deed als pilaar, gingen in 1816 naar het British Museum. Griekenland werd in 1832 officieel onafhankelijk en probeert sindsdien vergeefs de beeldhouwwerken terug te krijgen.