Nieuws/Buitenland
1954001080
Buitenland

’Zo’n zware storm is lang geleden, en dan zit er heel wat los’

Ook Belgen, Britten en Ieren maken zich op voor storm Ciara

Zandzakken bij het strand in Galway, Ierland.

Zandzakken bij het strand in Galway, Ierland.

LONDEN/BRUSSEL - Ook in andere Europese landen waar storm Ciara zondag overheen raast, worden tal van voorzorgsmaatregelen genomen. Zo is de Winter Run 10K, een groot hardloopevenement in Londen waar 25.000 mensen aan zouden deelnemen, afgelast omdat de organisatie de veiligheid niet kan garanderen. Hyde Park en andere parken in de Britse hoofdstad blijven dicht en in het hele land rijden een stuk minder treinen dan normaal.

Zandzakken bij het strand in Galway, Ierland.

Zandzakken bij het strand in Galway, Ierland.

Voor de organisatie van Galway 2020 had de storm niet op een slechter moment kunnen komen. De Ierse stad had voor zaterdagavond een groot evenement gepland, om te vieren dat Galway Culturele hoofdstad van Europa is. Die gaat niet door, omdat het weer te slecht is. Luchtvaartmaatschappij Aer Lingus waarschuwde alvast voor vertraging en annuleringen.

Ook België zet zich schrap voor Ciara. Net als in Nederland zijn alle voetbalwedstrijden op het hoogste niveau geschrapt. Parken blijven gesloten en de overheid roept mensen op ook vooral niet het bos in te gaan. „Het is lang geleden dat we zo’n zware storm hebben gekregen”, zei de weerman van publieke omroep VRT. „Omdat het zo lang geleden is, zit er heel wat los in de natuur”, waarschuwde hij. Ook in België is code oranje afgekondigd door het meteorologisch instituut KMI.

Vluchten geschrapt

Luchtvaartmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk en België schrappen zondag tientallen vluchten vanwege de verwachte storm Ciara. Volgens een woordvoerder van Brussels Airport gaat het om vluchten die vanaf 17.00 uur vanaf Zaventem zouden vertrekken. De BBC meldt dat internationaal vliegveld Londen Heathrow een aangepast vluchtschema heeft aangekondigd.

Op de Brusselse vluchthaven gaan zeker 58 lijnvluchten niet door. Het is niet uitgesloten dat nog meer vluchten vervallen. Brussels Airport raadt reizigers daarom aan om voor vertrek online te checken of hun reis doorgaat.

Sabine

In Duitsland heeft de storm de naam Sabine gekregen. Ook daar geldt vanaf zondagmiddag in het grootste deel van het land code oranje. In de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen wijst het ministerie van Onderwijs schoolleiders op de mogelijkheid hun school maandag te sluiten als de veiligheid in het geding komt. Bij „extreem weer” kunnen ouders ook zelf beslissen hun kind thuis te houden, benadrukt het ministerie.

Ook de Duitse spoorwegen waarschuwen voor problemen met het treinverkeer. Reizigers kunnen nog tot dinsdag hinder ondervinden, vooral in het noorden en westen van het land, aldus de Deutsche Bahn.

Metershoge golven

Ook Noord-Frankrijk maakt zich op voor de gevolgen van Ciara. De Franse meteorologische dienst voorziet aan de kust windstoten van tussen de 120 en 140 kilometer per uur. Daardoor kunnen op de Atlantische Oceaan golven van 7 tot 10 meter ontstaan.