Nieuws/Binnenland
1954027
Binnenland

Vakbonden en werkgevers ov op ramkoers

Stakende buschauffeurs.

Stakende buschauffeurs.

HILVERSUM - Werkgevers in het openbaar vervoer en vakbonden liggen op ramkoers over de voorwaarden van een nieuwe cao. FNV en CNV Vakmensen willen komende maandag en dinsdag staken, maar de werkgevers willen hier een stokje voor steken door naar de rechter te stappen.

Stakende buschauffeurs.

Stakende buschauffeurs.

„De eerder aangekondigde landelijke staking in het streekvervoer gaat door. Zowel maandag 30 april als dinsdag 1 mei staken alle regionale vervoerders. Er rijden dan in heel Nederland geen streekbussen. Ook alle regionale treinen die niet van NS zijn, rijden die dagen niet”, zo meldt FNV. Op 1 mei trekken de stakers naar Den Haag voor de viering van de dag van de Arbeid, aldus de bond.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft dinsdag een dagvaarding uitgedaan naar de rechtbank in Utrecht. Met de gang naar de rechter proberen de werkgevers naar eigen zeggen een „ontwrichtende staking aan het begin van de meivakantie te voorkomen.”

’Luchthavens niet bereikbaar’

„Onze luchthavens zijn dan niet bereikbaar. Een dagje uit naar de Keukenhof of de Efteling zit er voor veel mensen niet in”, aldus voorzitter van de VWOV, Fred Kagie. Het kort geding in Utrecht dient woensdag om 14.30 uur. Onder meer vervoerders Arriva en Connexxion zijn lid van VWOV.

Ook CNV Vakmensen noemt stakingen onvermijdelijk, behalve als de werkgevers „vandaag of morgen” toch nog tegemoetkomen aan de eisen van de bonden. Maar een woordvoerder van de VWOV liet weten dat daarvan geen sprake zal zijn.

’Goede afspraken over werkdruk’

Een eerder onderhandelingsresultaat tussen de bonden en de werkgevers werd in maart door de vakbondsleden afgewezen. De werkgevers vinden hun bod, een loonsverhoging van 8,3 procent in drie jaar en ,,goede afspraken over de werkdruk”, afdoende. Maar werknemers zijn ontevreden over de manier waarop de loonsverhoging wordt opgebouwd en willen dat de toezeggingen rondom de werkdruk concreter worden.

De CAO geldt voor 12.000 werknemers, onder wie buschauffeurs en machinisten in het streekvervoer. Volgens een woordvoerder van FNV sluiten ook werknemers zich aan die vallen onder een andere vervoers-cao, circa duizend werknemers.