Nieuws/Binnenland
1955977
Binnenland

Nog geen akkoord voor Groningen

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken ontkent dat er een akkoord is bereikt over de invulling van de wederopbouw en versterking van huizen in het Groningse aardbevingsgebied.

Het Dagblad van het Noorden meldt dat er overeenstemming is bereikt met de regio over een plan. Zo zou Den Haag 1,15 miljard euro willen uittrekken voor een Nationaal Programma voor het aardbevingsgebied. Ook zou er een schadefonds komen, waar de oppositiepartijen in de Tweede Kamer al langer op aandringen.

Het ministerie van Economische Zaken wil het bedrag niet bevestigen. Uit een brief van minister Wiebes aan de Tweede Kamer blijkt bovendien dat er nog geen akkoord ligt. De bewindsman verwacht de ’komende weken definitieve afspraken’ vast te kunnen leggen over een ’ambitieuze meerjarige aanpak met daarbij passende investeringen’. Een bedrag noemt hij niet.

Versterkingsoperatie

Ondertussen steggelt Wiebes met de noordelijke provincie over de versterkingsoperatie. Een deel van de woningen hoeft, nu het kabinet de gaskraan dicht wil draaien, mogelijk niet meer verbouwd te worden. Vorige week onthulde De Telegraaf dat bij een deel van de onderzochte woningen daarom op de ’pauzeknop’ wordt gedrukt. Het gaat waarschijnlijk om zo’n 1500 woningen.

Alle bewoners van onderzochte huizen krijgen binnenkort een brief van de Nationaal Coördinator Groningen over hun individuele situatie.

Een aantal gemeenten is huiverig, omdat ze de versterkingsoperatie willen combineren met stadsvernieuwing. Wiebes wil ’de opties voor deze groep de komende weken nog verder in kaart brengen’.